ДІТЯМ – ПРО ЯРОСЛАВУ СТЕЦЬКО

0

15 вересня в Спілці письменників України презентували нову книжку Анни Багряної – «Ґеня».

Видання – про допитливу і винахідливу дівчинку Ґеню з маленького села на Тернопільщині, з якої виросла видатна політична діячка ХХ століття, захисниця інтересів України у світі, лідер ОУН Ярослава Стецько. Книжку видано за підтримки Конгресу українських націоналістів та Всеукраїнського благодійного фонду «Соборність».

Модерував презентацію голова НСПУ Михайло Сидоржевський. Привітали Анну Багряну з появою видання чимало відомих діячів, зокрема кримськотатарський політик і громадський діяч, Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. Сестра Надії Савченко Віра, яка також прийшла на презентацію, відзначила, що книжка Анни Багряної – поза часом. Справді, про наших національних героїв видань маємо обмаль.

На фото: Михайло Сидоржевський, Анна Багряна та Віра Савченко

«Ідея написати повість про дитячі роки Слави Стецько, – розповіла авторка. – виникла після того, як вийшла моя перша книжка про дітей в серії «Життя видатних дітей», у тій книзі було 5 оповідань про видатних жінок, серед них була і пані Слава. Інформацію про її дитячі роки мені надали племінниця Слави Стецько Леся Брацюнь та її чоловік, голова Конгресу українських націоналістів Степан Брацюнь.  Я дізналася багато цікавих фактів з дитинства видатної української політичної та громадської діячки, захотілося поділитися цією інформацію з сучасними дітьми»

Писати для дітей безумовно складніше, ніж для дорослих. Водночас «Ґеня» – повість, яку із зацікавленістю прочитають і діти, і дорослі. Голова КУН Степан Брацюнь влучно зазначив: «Коли ти хочеш дізнатися про політика, громадського діяча такого рівня, варто дізнатися про його дитинство. Важливо, щоб наше молоде покоління могло відповісти, хто ми є».

Мав слово під час презентації і літературознавець, професор Юрій Ковалів, який наголосив: «Ця книга переслідувалась би, якби вийшла за часів Табачника». Виступив також художник видання Анатолій Бортовий. Галина Яблонська, яка знала Ярославу Стецько особисто, прочитала уривок із повісті «Ґеня». Юлія Шутенко виконала улюблену пісню Ярослави Стецько «Ой у лісі на полянці стояли повстанці», а також стрілецьку пісню «Ой чого ти зажурився, стрільче молодий».

Юрій Ковалів

«Ця книга спонукає нас до роздумів, до дії», – наголосив у своєму виступі письменник, нардеп кількох скликань Віктор Терен. До презентації долучилися також родичі Ярослави Стецько, зокрема виступили Іванна та Леся Брацюнь. Також мали слово письменник, заслужений діяч мистецтв України Василь Неволов, драматург, акторка Лариса Хоролець.

Привітала авторку з виходом книжки і співзасновниця міжнародного конкурсу «Коронація слова» Тетяна Логуш, якій під час презентації голова НСПУ вручив Міжнародну літературну премію імені Григорія Сковороди «Сад божественних пісень», зокрема за проект «Воскресіння Розстріляного Відродження».

Анна Багряна

«Усіх нас може об’єднати лише одне – любов до України», – таким був духовний заповіт пані Ярослави Стецько. Такими ж словами поставила фінальний акорд презентації авторка книжки «Ґеня» Анна Багряна.

Алла Миколаєнко

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я