До ювілею Володимира Білінського в Будинку письменників відбувся урочистий вечір

0

У Будинку письменників відбувся урочистий вечір, присвячений 85-річчю від дня народження відомого письменника Володимира Білінського.

Відкриваючи вечір, його ведучий, відповідальний секретар НСПУ Микола Гриценко зазначив, що ювіляр – це масштабний письменник, який має потужну енергетику, письменник, який не здобув фахової філологічної освіти, проте книжки якого не лише захоплюють сучасного читача своєю непідкупною щирістю й правдою, але й, по суті, є нищівною зброєю проти російської пропаганди та агресії. Також він зазначив, що Білінський – перший, хто зробив історію бестселером, бо сповідував у своїх творах правдиве подання історії.

На заході виступив голова НСПУ Михайло Сидоржевський, який повідомив, що познайомився з ювіляром ще далекого 2000-го року в редакції газети «Українське слово», на сторінках якої, власне, були надруковані перші статті В. Білінського. Очільник НСПУ зазначив, що В. Білінський – унікальний письменник, який, використовуючи архівні матеріали, досліджує складні й переважно досі замовчувані факти української історії.

Голова НСПУ нагородив Володимира Білінського «Почесною грамотою» за вагомий внесок у розвиток сучасної української публіцистики.

На вечорі виступив поет Петро Засенко. Він зауважив, що це, певно, так судилося долею – що людина, яка не мала жодного стосунку до літератури, стала письменником, якого активно читають і друкують, письменником-борцем із фальшованою росіянами українською історією. П. Засенко розповів, що коли працював у журналі «Київ», то зустрів іще тоді нікому не відомого письменника, який робив лише перші кроки в літературі, та запропонував йому надрукуватися в журналі. А згодом рекомендував його до вступу в НСПУ як людину, гідну довіри, поваги та яка не обділена письменницьким хистом.

Сергій Сорока, виконавчий директор Земляцтва «Хмельниччина», розповів про непростий шлях ювіляра в літературі. Він зазначив, що його перші твори, які мали гумористичний зміст, високо оцінив Остап Вишня. Проте письменник не став гумористом, а став публіцистом-правдошукачем, твори якого тепер відомі далеко за межами України. Також пан Сорока повідомив, що в майбутньому планується видання 12 томів – найповніше зібрання ювіляра.

На вечорі виступив і голова Земляцтва «Хмельниччина» Михайло Каплун. Він теплими словами привітав ювіляра, а також зазначив, що пишається тим, що тепер читач має можливість пізнати справжню, а не викривлену історію.

Керівник «Юних шанувальників художнього слова «Горислово» (м. Бровари) Михайло Шмаль у виконанні своїх вихованців представив публіці дві гуморески Володимира Білінського, які ще не відомі широкому загалу: «Номенклатурна одиниця», яку майстерно прочитала Софія Рутковська, і «Сідельничий  нерв», яку виконала Ганна Усиченко.

Володимир Петрук, голова творчого об’єднання публіцистів НСПУ, привітавши теплими словами ювіляра, розповів, що в Москві вийшла друком книжка, яка спрямована проти письменника, у книжках якого є та жахлива й пекуча правда, яку не хочуть знати в Росії, уся історія якої збудована на замовчуваннях, перекручуваннях або навіть і нахабному привласненні  правдивих фактів історії України. Зокрема Білінський на основі архівних досліджень довів, що землі центральної Росії ніколи не входили до складу Київської Русі, а перемога Олександра Невського 1240 року – звичайна вигадка, що стосується, до речі, і т. зв. Куликовської битви.

Поет і журналіст Василь Василашко, сердечно привітавши ювіляра, зазначив, що письменник має вроджену любов до слова, яку не затьмарила навіть специфічна, далека від літератури освіта, а потім і робота в далекому Казахстані, проте він зміг чи не першим приторкнутися до джерел народної пам’яті – працювати в архівах.

Поетеса Валентина Козак, віншуючи ювіляра, наголосила, що Білінський – це великий син України, який у своїх книжках довів, що росіяни – не слов’яни. 

Насамкінець Микола Гриценко сказав, що віками знищувана свобода України тримається на ось таких, як шанований ювіляр, людях, а тому Україна, як і українське слово, що тепер є і зброєю, – незнищенні.

Вечір був організований КО НСПУ.

Пресслужба НСПУ

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я