У НСПУ відбувся Літературно-мистецький вечір, присвячений ушанування пам’яті великого українського поета Максима Рильського

0

19 березня в Будинку письменників відбувся літературно-мистецький захід, присвячений ушануванню пам’яті великого українського поета Максима Рильського.

На урочистість завітали відомі українські письменники і шанувальники творчості знаного поета, зокрема: Михайло Сидоржевський, Петро Засенко, Тетяна Фольварочна, Микола Владзімірський, В’ячеслав Гук, Ніна Шаварська, Борис Пономаренко, Микола Гриценко, Олександр Шугай та інші.

Модератором заходу була голова Київської організації НСПУ Тетяна Фольварочна. Вона докладно розповіла про життєвий і творчий шлях великого поета, про його непересічну особистість як людини-філософа, науковця і перекладача, оскільки саме Максим Рильський як поет і перекладач відкрив українському читачу дуже багато творів зарубіжних поетів.

Т. Фольварочна зауважила, що М, Рильський дуже любив природу. Цю любов до прекрасного він як митець проніс через  усе своє життя, бо природа надихала його на нові тори, наснажувала духовно й фізично, тому його поетична збірка «Голосіївська осінь», яка вийшла друком 1959 року, буза звернена до звичайних людей-трударів і сповнена невичерпної життєвої мудрості. У цій книжці поет осмислює людське буття, розмірковує про життя і смерть, сміливо й правдиво висвітлюючи ці вічні теми, про призначення людини на землі тощо. Також вона розповіла про маєток родини Рильських на Житомирщині, зазначила, що поезія Максима Рильського – це поезія найвищого ґатунку, яка надихає і дарує іншим митцям потужну творчу енергетику. Т. Фольварочна прочитала вірш М. Рильського «Яблука доспіли, яблука червоні!». За її словами, кожен із нас, українських митців, причетний до родини Рильських, бо для всіх нас його світле ім’я є символом потужного поетичного слова.

На заході виступив відомий поет Петро Засенко. Він із теплом у словах пригадав Максима Рильського, який був людиною простою і доброзичливою, бо він належить до тих поетів, які не мають зайвих слів, а його поетичні твори – як безмежне весняне поле, що квітне й ніколи не перецвітає. А так може поєднати слова тільки справжній митець. Також він пригадав і похорон М. Рильського, над труною якого тоді стріляли з рушниць, що було виявом найвищої почесті з боку влади, проте радянська влада так тоді й не збагнула, що не змогла приручити й уярмити ні серця, ні душі видатного митця. П. Засенко прочитав вірш М. Рильського «На білу гречку впали роси…».

Письменник Борис Пономаренко повідомив, що на честь видатного митця в Київському університеті ім. Т, Г. Шевченка засновано літературну студію імені Максима Рильського, а також літературний конкурс для творчої молоді «Жива троянда», бо це дає потужний творчий старт українським поетам-початківцям.

Також на заході виступив голова НСПУ Михайло Сидоржевський. Він звернув увагу, що у своєму видатному вірші «Яблука доспіли, яблука червоні!» Максим Рильський бачив вільну незалежну Україну, дуже природно поєднавши разом в одному рядку вірша два кольори, ніби кольори українського прапора:

Гей, поля жовтіють, і синіє небо,
Плугатар у полі ледве маячить…
Поцілуй востаннє, обніми востаннє;
Вміє розставатись той, хто вмів любить.

Своїми спогадами про видатного митця поділився й письменник Олександр Шугай. Він розповів, що дружня підтримка Максима Рильського привела його колись в українську літературу. Він прочитав свої твори «Сивина» і «На смерть поета». Останній вірш він присвятив світлій пам’яті Максима Рильського.

Поет Борис Пономаренко розповів, як Максим Рильський заснував у селі Романівка, що на Житомирщині, школу і як викладав у цій школі українську.

На заході відомі українські поети прочитали вірші Максима Рильського, зокрема «Зелена піна лісу молодого…», «У теплі дні збирання винограду…», «Тут цілий день, у казанах закутий…», «Поцілунок», «Запахла осінь в’ялим тютюном…», «У пущах, де лише стежки звірині…», «Тополя», «Вечір напровесні», «Суворих слів, холодних і шорстких…», «Біжать отари, коні ржуть, реве…», «За стінами холодна віє ніч…», «Людськість» тощо.

Завершуючи поетичний вечір, письменниця Тетяна Фольварочна підсумувала, що у цей надскладний для України час, коли ворог напав на нашу землю, поезія Максима Рильського звучить потужно й мужньо, бо він як видатний український поет доклав багато зусиль, аби підтримати імідж України у світі, а тепер його оригінальні  поетичні твори й переклади служать ясною зорею в чорному од війни українському небі, тому пам’ять про поета вічно житиме в душах і серцях українців.

Пресслужба НСПУ

Фото/ відео – Пресслужба НСПУ

Прокоментуєте?