Перші дні війни в Маріуполі  

0

У  студентському місті Гайдельберг кінозал Нового університету відкрив двері для тих, хто прагнув переглянути повномертражний документальний фільм «20 днів у Маріуполі»  режисера Мстислава Чернова. Це перша українська стрічка, яка удостоєна найпрестижнішої нагороди в кінематографі США  — «Оскар».

В центрі уваги глядачів  події, що відбувалися в одному з міст України, які першими потрапили під удари російського окупанта. Маємо удачу, що на той час у Маріуполі були журналісти:  фотокореспондент Євген Малолєтка та продюсерка Василіса Степаненко, які разом із режисером працювали в оточеному Маріуполі у 2022 році. На зібраному ними матеріалі побудовано документальний фільм.

Фільм близький кожному українцю, бо, як і жителі Маріуполя, знає що таке обстріли, підвали, трупи на вулицях, розстріли пологових будинків, дитячих закладів, шкіл, Будинків культури, житлових будинків.

Разом із жителями колись прекрасного міста прожили 20 днів окупації, згадавши кожен своє, незабутнє. Страшне.  Бо рашисти принесли мирним жителям зло, розруху, горе, сльози, смерть.

На тлі ракетних ударів, розпачі, горя, журналісти зафільмували роботу тероборони, волонтерів, медиків. Під загрозою власного життя вони рятують людей. На їхніх очах – життєві драми: смерть вагітної жінки, коли почула про те, що в її утробі померла дитинка; розпач молодих батьків від поранення і смерті синочка; поява на світ бездиханного немовляти, сердечко якого стимулювали медики.  Людяність українців — ось про що показано в оскароносному фільмі.

Перед переглядом фільму слово мав Андрій Капроцкий, заступник Голови Німецько-Українського-Товариства Райн-Некар, який наголосив на важливості та своєчасності фільму.

 У дискусії, яка відбулася після перегляду кінострічки, взяли участь  пані Пентер, професор Східно-Європейської історії при Гайдельберзькому університеті Рупрехта-Карла, яка займається українською та російською історією 20 століття;  Тетяна Пастушенко – наукова співробітниця Інституту Історії України Національної Академії Наук України в Києві – від 2022р вона працює як науковець в університеті Гайдельберґу;  Дмитро Титаренко, професор, що  студіював Історію та працює в юридичному університеті  Донецька, який із 2014р через війну  почав функціонувати в Маріупулі та Кривому Розі, від 2021р він професор української Історії при Державному педагогічному університеті Кривого Рогу.

Організатори заходу Женев’єф Лавкакіс  із Литви та Фрідріх-Науманн-Штіфтунґ (Баден-Вюртемберг).

 Модератор  Беттіна Кальбах із Слов’янського інституту при університеті Гайдельберґу  дала можливість висловити своє бачення показаного на екрані кожному з охочих. А їх було чимало.  Особливо рішучими були висловлювання проти війни від молоді, адже їм жити у світі, який нав’язує московський злочинець путін, що зазіхає на життя людей не лише України, а й усієї планети. І це видно з кадрів, продемонстрованих у фільмі.

Про свавільне нищення українського народу, його території говорила у своєму виступі член української громади Гайльбронну Анастасія Козак. Під назвою  «спецоперація» путін приховує справжні загарбницькі цілі.  Чи може світ спостерігати жахливі муки ні в чому невинних людей? Правду повинні знати. Вона зафіксована журналістами, кіномитцями.

Свідками того, що відбувалося в Маріуполі, були жителі цього міста Катерина Тупіка і Олена Хаваліц, які були присутні на заході. На власні очі жінки бачили звірства російських фашистів, вбивства, розстріли, руйнування. Ризикуючи власним життям, їм удалося прорватися через один із 15 блокпостів і виїхати з палаючого міста. Зараз там лишилися  українці-патріоти з метою підтримувати український рух, ризикуючи власним життям. Вони не лише бачать, а й відчувають насилля від окупантів.

Оскар – це тріумф українців на міжнародній арені, — такими словами розпочала я свій виступ. Але він дістався нашому народові занадто дорогою ціною. Дуже хочеться, щоб цей правдивий фільм бачив увесь світ. Він був представлений англійською мовою з німецькими субтитрами. Хочеться його тріумфального ходу, щоб зняти маску з кремлівського вбивці, міжнародного злочинця путіна. І зробити правильні висновки, надаючи потужну допомогу Україні для перемоги над злом.

І ще одне важливе повідомлення озвучила присутнім: про нагородження творчої групи фільму «20 днів у Маріуполі» Національною премією імені Тараса Шевченка.

Немає сумніву, що український народ переможе, бо він є незламним.

Віра Марущак, письменниця, журналістка.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я