Карандєєв у Херсоні оглянув театр, музей і бібліотеки

0

Т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв під час робочої поїздки в Херсон оглянув обласний театр, музей і бібліотеки.

Про це повідомляє пресслужба МКІП, передає Укрінформ.

Як зазначається, Херсонський обласний академічний музично-драматичний театр імені М. Куліша після деокупації міста поновив роботу у безпечному підвальному приміщенні — артхабі в укритті, з часом відкрили ще декілька майданчиків.

Карандєєв також відвідав Херсонський обласний краєзнавчий музей, де під час окупації військові РФ викрали близько 23 тисяч артефактів та частину технічного устаткування, зруйнували та пошкодили експозиційне обладнання. Після деокупації області було проведено наймасштабнішу у світі евакуацію музейних предметів, у безпечне місце перевезли близько 155 тисяч артефактів.

Т. в. о. міністра також оцінив стан бібліотек в області. Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. О. Гончара Херсонської обласної ради зазнавала обстрілів протягом минулого року. Працівники доклали зусиль для збереження фондів, зокрема, було вивезено близько 500 тисяч дореволюційних та рідкісних видань.

З початку повномасштабного вторгнення бібліотека імені О. Гончара посилила свою роботу в режимі онлайн, включно з організацією курсів з української, англійської, німецької та французької мов, організацією клубів «Дивослово», «Майстерня радості», заходів у межках «Вечорів історії з Гончарівкою», «Вечорів літератури з Гончарівкою».

Херсонська обласна бібліотека для юнацтва у межах Центру соціально-психологічної та правової підтримки молоді, який працює онлайн та офлайн для членів сімей ВПО, проводить різноманітні заходи, тут діють розмовний клуб «Єдині», дівочий клуб «Камея», клуб «Творчі», де для дітей та підлітків проводяться майстер-класи у різних техніках декоративно-ужиткового мистецтва.

Також у межах проєкту BookShelter у місті працюють 24 бібліотеки в укритті. Це — ініціатива молоді, яку підтримала місцева влада.

Карандєєв зазначив, що викликом є створення укриттів у закладах культури, оскільки не передбачені державні субвенції на підтримку культури. Із залученням зовнішніх коштів МКІП допоможе облаштувати в Херсоні укриття-хаб для забезпечення мистецького та освітнього процесу.

Як повідомляв Укрінформ, Карандєєв під час круглого столу у Миколаєві повідомив, що у бюджеті Міністерства культури та інформаційної політики не передбачено коштів на відбудову зруйнованих унаслідок російської агресії об’єктів культури, однак на це можна залучати кошти благодійників та грального бізнесу.

Фото: mcip.gov.ua

ukrinform.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я