Літературне золото Дніпра

0

Звісно, кожен письменник мріє, щоб його книжки друкувалися великими накладами і продавалися в усій країні, ба навіть в усьому світі. Не секрет, що деякі літератори вважають видання книжок не лише неприбутковою справою, а навіть безглуздою: мовляв, читати книжки зараз немодно. Але є серед нас і мрійники, які продовжують писати та видавати книжки і не жалкують сили та енергії для спілкування з читачами. Ці автори завжди активні та відкриті новим творчим ідеям, їх можна побачити на різних книжкових фестивалях, форумах та літературних конкурсах. І саме завдяки цим романтикам розвивається наша література.

Як відомо, у 2012 році організаторами літературного конкурсу «Коронація слова» Тетяною та Юрієм Логушами було започатковано літературну відзнаку «Золотий письменник України», яку вручають українським авторам, котрі видали твори українською мовою у форматі паперової книжки сукупним накладом понад 100 тис. примірників за період від початку 2000-го року до теперішнього часу. Ця літературна нагорода надається Міжнародним благодійним фондом «Мистецька Скарбниця».

За час існування літературної відзнаки «Золотий письменник України» її отримали відомі вітчизняні автори: Сергій Жадан, Оксана Забужко, Юрій Андрухович, Всеволод Нестайко, Юрій Мушкетик, Василь Шкляр, Марія Матіос, Світлана Талан, Тимур Литовченко, Дара Корній, Володимир Лис, Галина Вдовиченко та ін.

17 вересня 2021 року в рамках 28 Форуму видавців у Львові відбулося чергове вручення літературного золота. Цього року почесну відзнаку отримала наша колежанка, заступник голови правління ДОО НСПУ Еліна Заржицька. Нарешті літературне золото приїхало й до Дніпра! І це не дивина, адже книжки Еліни Заржицької читають не лише в Україні, а й поза її межами. Сьогодні твори нашої золотої письменниці перекладено англійською, французькою, німецькою, польською, вірменською та азербайджанською мовами, а за мотивами її казок створено лялькові п’єси та навіть мультфільми.

Пані Еліна – активна учасниця літературного процесу не лише на Дніпропетровщині, а й по всій Україні. Вона є авторкою більш ніж 20 персональних книжок, а також упорядницею кількох колективних збірників. Сьогодні її твори доступні для читання навіть дітям з вадами зору.

Отож вітаємо нашу колежанку з отриманням почесної літературної відзнаки, бажаємо натхнення і нових вершин, а головне – вдячних читачів.

Марія Дружко

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я