Люди культури, яких забрала війна. 2023 рік

0

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну ряди наших небесних захисників поповнилися людьми мистецтва: акторами, художниками, скульпторами, мовознавцями та істориками. У цьому матеріалі Український ПЕН відстежує втрати серед діячів культури, історії яких зʼявляються в інформаційному полі. Це неофіційний моніторинг: ми усвідомлюємо, що загиблих митців більше, ніж відомо нам, і про багатьох ми, на жаль, ніколи не дізнаємося.

2 липня під Бахмутом у бою з російськими загарбниками загинув львівський художник та відомий ресторатор Андрій Гудима. Найближчим часом у Видавництві Старого Лева планували видати його книгу «69 спецій для серця».

1 липня в Лікарні Мечникова у Дніпрі перестало битися серце письменниці, членкині Українського ПЕН та документаторки воєнних злочинів в організації Truth Hounds Вікторії Амеліної. Її життя обірвалося через важке поранення, спричинене ракетним ударом російських окупантів по ресторану в Краматорську 27 червня 2023 року. Того дня Вікторія перебувала у Краматорську разом із делегацією колумбійських журналістів та письменників.

Захищаючи Україну, загинув поет, прозаїк, автор роману «Завод» Ігор Мисяк. Про це видавництво «Темпора» повідомило в кінці травня. Ігор Мисяк був активним учасником Революції Гідності. З осені 2014 до кінця літа 2015 року проходив службу в полку «Азов», санітаром на «швидкій» і бійцем-рятувальником. На початку березня 2022 року приєднався до підрозділу Сил територіальної оборони ЗС України. Згодом опинився в лавах окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового походу. Брав участь у звільненні Херсонщини від російських окупантів.

9 травня у бою з російськими військовими загинув український художник Володимир Чорний. Про це на Facebook-сторінці повідомила його партнерка Олена Білецька. За словами Олени, Володимир Чорний пішов добровольцем навіть попри те, що його документів не було у військкоматі – їх загубили. Володимир працював художником-декоратором у стрічці «Памфір» Дмитра Сухолиткого-Собчука.

3 травня помер актор, сценарист, режисер Андрій Максименко, котрий був бійцем добровольчого батальйону імені Джохара Дудаєва та мав позивний «Режисер». Він отримав осколкове поранення обличчя 20 квітня. Після цього його доставили до Києва, прооперували у лікарні Мечникова та ввели у штучну кому. Акторські роботи Андрія можна побачити у фільмах «Judenkreis, або Вічне колесо», «Русалонька», «Сокирра», у серіалі «Весілля Барбі», в якому Максименко був також одним із режисерів. Він створив сценарії до фільмів «Сьомий маршрут», «Старі полковники», серіалу «Роман вихідного дня», був автором документального фільму «Чоловік» про життя В’ячеслава Чорновола. У 2014 році Максименко пішов добровольцем на фронт, приєднавшись до батальйону «Дніпро». Після початку повномасштабного вторгнення росії у 2022 році знов став до лав захисників у складі батальйону ім. Джохара Дудаєва.

25 квітня Росія обстріляла ракетами Куп’янський краєзнавчий музей у Харківській області. На своєму робочому місці загинули директорка Ірина Осадча та співробітниця музею Олена Водоп’янова. Ірина Осадча працювала директоркою музею понад 10 років. Під час окупації їй вдалося заховати цінні експонати, особливо українські стародавні сорочки у різних небайдужих людей.

19 квітня під час виконання бойового завдання на фронті загинув соліст балету Ростислав Янчишен. Випускник Київської муніципальної української академії танцю імені Сержа Лифаря, він був артистом балету в Одеській опері. У перші дні повномасштабного російського вторгнення Ростислав став до лав ЗСУ. Служив кулеметником.

6 квітня у боях за Кремінну на Луганщині загинув художник, скульптор та музикант Антон Дербілов. Він зазнав смертельного поранення внаслідок російського мінометного обстрілу. У мирному житті Антон Дербілов виготовляв мініатюрні скульптури – бюсти видатних гетьманів і полководців. Грав на укулеле. З лютого 2022 року служив у Національній гвардії.

5 квітня на Краматорському напрямку загинув диригент та музикант Костянтин Старовицький. Він був артистом оркестру в Київській опері. Поставив на її сцені оперу Гаетано Доніцетті «Ріта» та був одним із постановників і авторів перекладу українською опери Джоаккіно Россіні «Шлюбний вексель». На початку повномасштабного російського вторгнення захищав Київщину, згодом продовжив службу на Харківщині.

30 березня стало відомо про загибель на фронті актора Антона Прасоленка. Він зазнав смертельного поранення на Бахмутському напрямку. Антон Прасоленко навчався у Київському національному університеті культури та мистецтв і грав у аматорському театрі «Вавилон».

29 березня стало відомо про загибель на фронті львівського культуролога, культурного менеджера, редактора і перекладача Євгена Гулевича. Звʼязок із ним був втрачений ще 31 грудня 2022 року під Бахмутом, його вважали зниклим безвісти. Євген Гулевич був автором культурних та критичних статей у ЗМІ, редагував видання «Світовий атлас вуличного мистецтва і графіті», працював у мистецьких проєктах.

14 березня під час боїв на Луганщині загинув український вчений, історик, археолог, краєзнавець, викладач і музикант Юрій Коваленко. Він брав участь у численних археологічних експедиціях і досліджував руїни Батурина. З 1999 року обіймав посаду завідувача науково-дослідного відділу Національного заповідника «Глухів». 2014 року як волонтер долучився до гуманітарної місії «Чорний тюльпан» і вивіз із тимчасово окупованих територій Донеччини та Луганщини понад 150 тіл українських захисників. Став до лав ЗСУ 2020 року. Вже перебуваючи у війську, у 2021 році захистив кандидатську дисертацію.

9 березня стало відомо про загибель на фронті Володимира Бульби, співзасновника мережі музичних шкіл у Києві Rock School. Завдяки йому в Україні вперше пролунав бродвейський мюзикл «Школа року». На початку повномасштабного російського вторгнення Володимир почав волонтерити, згодом вступив до лав ЗСУ, продовжуючи брати участь у мистецько-волонтерських проєктах.

2 лютого під час виконання бойового завдання на сході України загинув археолог Андрій Филипчук. Випускник історичного факультету ЛНУ імені Івана Франка, у 2011-2014 роках навчався в аспірантурі на катедрі археології та спеціальних галузей історичної науки. Разом із батьком, археологом Михайлом Филипчуком, досліджував словʼянські памʼятки Прикарпаття. З 2015 року працював заступником директора з наукової роботи історико-культурного заповідника «Давній Пліснеськ».

24 січня в бою з російськими окупантами у Вугледарі на Донеччині загинув відомий громадський діяч, ветеран АТО, аеророзвідник 72-ї механізованої бригади імені Чорних Запорожців Олег Собченко. У мирному житті він захоплювався історією і займався відновленням меморіалів та могил старшин і козаків Армії УНР. Був активним учасником Революції Гідності, брав участь у патріотичних акціях та виступав на захист української мови.

18 січня внаслідок катастрофи гвинтокрила у Броварах на Київщині загинув комунікаційник, провідний інспектор Департаменту комунікації МВС, фотограф Микола Анацький.

16 січня після 4 місяців перебування у комі унаслідок тяжкого бойового поранення з життя пішов харківський історик та пам’яткознавець Валерій Романовський. Він був доцентом кафедри культурології Харківської державної академії культури та членом Харківського історико-філологічного товариства. Валерій Романовський викладав історію української та світової культури, працював над спогадами Павла Жолтовського та був одним із коментаторів спогадів Юрія Шевельова.

6 січня 2023 року під Бахмутом загинув житомирський бібліотекар Віталій Пивоваров. Він закінчив історичний факультет Житомирського державного університету імені Івана Франка, навчався на аспірантурі. Працював у Державному архіві Житомирської області та Житомирській ОДА. Був нумізматом, філателістом, колекціонував книги. На момент повномасштабного вторгнення Віталій працював в обласній науковій універсальній бібліотеці імені Олега Ольжича. Він добровольцем став до лав ЗСУ.

pen.org.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я