Григорій Костюк, уривок із тексту «На перехрестях життя та історії», історико-літературного портрету письменниці Докії Гуменної

0

«Тема «Хрещатого Яру» — події, життя і настрої в Києві, у масі своїй київського обивателя, під час вибуху і розгортання німецько-радянської війни. Час подій — від червня 1941 по жовтень 1943 року, тобто від несподіваного першого налету німецьких бомбардувальників на Київ, через дні облоги та захоплення німцями Києва, дворічну його окупацію до втечі окупантів з Києва восени 1943 року. Про Другу світову війну, ситуацію на окупованій Україні, а зокрема в Києві під час війни, написано чимало творів (…).

Але «Хрещатий Яр» виділяється серед цих численних творів своєрідним баченням тих незвичайних подій і настроїв, подиву гідним охопленням деталів, учинків, спонтанних суджень у найрізноманітніших соціальних і культурних прошарках суспільства. Цим він посідає своє власне, ніким не заступлене місце в численному ряді творів на споріднену тематику.

(…) І вона дійсно зуміла з подиву гідною скрупульозністю побачити, підслухати й занотувати силу-силенну трагічних чи й трагікомічних фактів, яскравих, тільки в ті виключні часи спонтанно висловлених емоцій, характеристик, скарг чи проклять на адресу як тих, що панічно втекли, так і тих, що переможно вмаршували до Києва. Вона зуміла зафіксувати сотні злочинів і кривд, що їх учинили нашому народові тодішні його можновладці».

Цю та інші улітературознавчі розвідки Григорія Костюка ви можете прочитати в другому томі його вибраних праць.

Замовляйте його в нашій інтернет-книгарні — http://surl.li/jfkhw — або в книгарні на Межигірській, 21 у Києві.

Фото Григорія Костюка — із сайту ProSlovo

Джерело: Смолоскип

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я