Маск без дозволу розсекретив листування з віце-прем’єром Федоровим про Starlink — FT

0

Федоров повідомив FT, що він не знав про те, що Маск передав їхнє особисте листування своєму біографу.

Американський мільярдер Ілон Маск без дозволу передав своєму біографу Уолтеру Айзексону особисте листування з приводу Starlink з українським віце-прем’єр-міністром Михайлом Федоровим.  

Як повідомив Федоров Financial Times, він не знав, що Уолтер Айзексон отримав і опублікував це листування в майбутній біографії Маска, написаній при повній співпраці мільярдера.

«Це не дуже красиво», — сказав Федоров. — «Я ніколи не показував і не розповідав про наше листування публічно».

Як зазначає FT, біографія Маска і пов’язана з нею колонка Айзексона в газеті Washington Post в п’ятницю містять текстові повідомлення, в яких Федоров просить Маска відновити зв’язок Starlink для ЗСУ.

«Федоров виглядав шокованим, коли йому показали статтю FT в Post, але сказав, що, оскільки листуванню виповнився рік, його публікація навряд чи матиме оперативні наслідки», — зазначає видання.

Федоров зазначив, що Маск «сам розповів йому» про відключення Starlink уздовж лінії фронту на південному сході України, коли Федоров попросив його включити зв’язок в Криму і на кордонах України станом на 1991 рік.

«Коли включив, він написав, що включив назад», — додав Федоров.

Він також вкотре повторив свою подяку Маску за надання послуги Starlink.  «Я думаю, що якби він цього не зробив, це була б катастрофа, ми б просто не змогли так воювати», — сказав він.

Федоров також визнав, що вів тривалі і часті розмови в текстових повідомленнях з Маском після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року.

Після того як Маск написав у Твіттері повідомлення, яке Федоров визнав проросійським, він відправив повідомлення мільярдерові. «Я йому пояснив, що він не правий, що ми там ніби як за свою незалежність боремося», — сказав він.

FT зазначає, що тимчасове відключення Starlink відбулося у вирішальний момент контрнаступу ЗСУ минулої осені, коли Україна повністю повернула собі контроль над Харківською областю і намагалася відвоювати землі в напрямку Кримського півострова.

Скандал із відключенням Starlink

Раніше ЗМІ опублікували уривки з біографії Маска, де зокрема, розповідалося про те, як мільярдер наказав відключити Starlink біля узбережжя Криму в 2022 році. В результаті була зірвана секретна атака українських військово-морських безпілотників на російський Чорноморський флот у Севастополі.

Пізніше Маск у соцмережі Х прокоментував публікацію, вказавши, що не вимикав супутниковий зв’язок Starlink для дронів-камікадзе ЗСУ на Чорному морі, а відмовився його там вмикати за запитом України.

unian.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я