Микола Шанта. Рецепт щастя

0

СЛОВО СПАСIННЯ

Людина постійно сподівається, що їй хтось повідомить рятівну думку, слово спасіння. Тому і любить нові знайомства. Бо повідомить їй це хтось новий, хтось, кого вона ще не знає, бо нове рятівне слово може бути сказане незнайомою людиною.

Тому в багатьох народів приймати гостя є урочистою дією, я б сказав, милою Богу дією. Бо гість, незнайома людина – це той, хто приносить нове повідомлення.

А про що б це рятівне слово мало говорити? На яке питання мало би відповісти?

Безумовно про те, що нас чекає після смерті і для чого ми взагалі тут. Це єдині справжні питання і науки, і мистецтва, і людського мислення загалом.

РЕЦЕПТ ЩАСТЯ, НОТАТКА

«Всесвіт нам не зобов’язаний нам співчувати або втішати нас; він не зобов’язаний давати тепле почуття реалізованості.»

Джуліан Барнс

Про тепле почуття реалізованості мусимо постаратися самі. Як, яким чином? Не існує універсального рецепту, але існують приклади, на які можемо рівнятись. Мудра людина завжди матиме досить благородних і корисних справ, щоби лягти ввечері змученою і задоволеною, бо вони її реалізували. Водночас вона радіє наступному ранку, бо на неї знову чекає щастя нових справ.

Які це благородні справи?

Людина в принципі є добрим створіння, але віддаляється від доброти, коли боїться за себе і своє існування. Тому справи, що мали би привести її до теплого почуття реалізованості, мали б скеровуватися у цьому напрямку – захисту від страху, щоби повернути її доброту. Такі справи можуть її реалізувати й ощасливити.

Оригінальний текст див. тут.

29.06.2021

Джерело: zbruc.eu.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я