Музею на Волині передали журнальне видання, якому понад сотню років

0

У колекції Ковельського історичного музею з’явився ілюстрований літературно-мистецький журнал «Огоньок», який вийшов друком у 1917 році. Про це «Суспільному» в телефонному коментарі розповіла головна зберігачка фондів музею Мирослава Мороз.

У переданому музею виданні – вісім аркушів з ілюстраціями, шаржами, статтями, розповідями та замітками.

Музею на Волині передали журнальне видання, якому понад сотня років

Фото: Мирослава Мороз

Зі слів музейниці, журнальне видання друком в області чи місті Ковель не виходило, проте на Волинь могло потрапити через приватні колекції.

«До нас журнал потрапив з особистого архіву ковельчанина, який не захотів називати своє ім’я. Спочатку він думав цей журнал продати, а потім передумав та передав у наш музей. І ми вдячні, що до нашого музею поставилися з довірою і передали видання на експозицію», – додала музейниця.

Музею на Волині передали журнальне видання, якому понад сотня років

Фото: Мирослава Мороз

Поки в постійну експозицію журнал не виставляти, проте видання буде зберігатися у фондах музею та згодом буде доступне всім охочим для огляду.

Довідково: щотижневий ілюстрований літературно-мистецький журнал «Огоньок» почав друкуватися з 1899 року як додаток до газети «Біржові відомості», котру випускав у світ видавець Станіслав Максиміліанович Проппер, який після 1923 року виїхав до Німеччини. Свого часу журнал був дешевий і популярний, друкувався накладом у 120 тисяч примірників. Окремим виданням вийшли мемуари Станіслава Проппера німецькою мовою під назвою «Те, що не потрапило до друку».

Що відомо

  • У грудні минулого року в музеї Ковеля з’явилося поповнення у колекції старовинних меблів. У заклад передали італійські предмети інтер’єру: антикварні диван та два крісла у стилі бароко кінця 19 – початку 20 століття.
  • Влітку цього року колекцію монет Ковельського історичного музею поповнила рідкісна для області річ – монета Кримського ханства XVIII століття.

Лариса Літвицька
Джерело: suspilne.media.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я