На Місяць полетять гравюри української художниці

0

NASA спільно з канадським фізиком, письменником і колекціонером Семюелем Перальтою відправить на Місяць величезний мультимедійний архів під назвою «Місячний кодекс» (Lunar Codex). Серед творів 30 тисяч митців є й роботи українки. Про це повідомляє видання The New York Times.

«Це найбільший, найглобальніший проєкт із запуску культурних творів у космос, — сказав Перальта. — Такого більше ніде немає».

Lunar Codex — це оцифрована колекція сучасного мистецтва, поезії, журналів, музики, фільмів, подкастів і книг від тисяч художників, письменників, музикантів та кінематографістів зі 157 країн світу.

Перальта задумав «Місячний кодекс» ще під час пандемії. Спочатку він планував відправити лише власні твори, але згодом вирішив масштабувати проєкт і звернувся до митців з усього світу. Основною вимогою для участі було те, аби роботи автора були представлені на виставках, у каталогах чи антологіях.

Засновник проєкту вважає «Місячний кодекс» чимось на кшталт «послання у пляшці для майбутнього про те, що навіть під час війни, пандемії та економічних потрясінь люди все одно знайшли час для створення краси».

Серед творів, що потрапили до колекції, є ліногравюри та ксилографії української художниці Олесі Джураєвої.

На Місяць полетіть гравюри української художниці

На Місяць полетіть гравюри української художниці. Скриншот зі сторінки в Instagram

Вона евакуювалася з Києва у квітні 2022 року в перші місяці російської атаки. Перальта, який раніше придбав деякі з її робіт, зв’язався з мисткинею, висловивши підтримку, та попросив її дозволу заархівувати зображення кількох її ліногравюр у «Місячному кодексі».

«Цей проєкт такий життєствердний, з думками про майбутнє, — зазначає Джураєва. — Це саме те, що мені було потрібно в ті перші місяці».

У «Кодексі» представлена колекція її робіт, зокрема серія ксилографій, надрукованих за допомогою українського чорнозему.

Поліна Горлач

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я