Національна комісія з реабілітації поновила добре ім’я Сергія Параджанова

0

На засіданні в грудні 2023 року Нацкомісія з реабілітації за поданням Українського інституту національної пам’яті реабілітувала видатного кінорежисера вірменина, який народився у Тбілісі та сидів у російській в’язниці за український націоналізм, Сергія Параджанова.

Про це повідомив голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович у фейсбуку, передає Укрінформ.

«Маємо дійсно історичну новину — Сергія Параджанова реабілітовано! Пів століття пройшло з часу судилища над ним, але тепер і в юридичному плані справедливість торжествує. Приємно писати про це у столітній ювілей з дня народження ключового автора українського поетичного кіно», — йдеться в повідомленні.

Дробович зазначив, що на підтримку розгляду справи виступали Офіс Президента України та українські правозахисники, зокрема Українська Гельсінська спілка з прав людини.

Однак головні слова вдячності варто адресувати Роману Подкуру та його колегам з Національної комісії з реабілітації — за фаховість, ретельність та відповідальність. Завдяки їм історична правда перемагає забуття і репресії, а також зʼявляється надія, що згодом будуть розглянуті й інші складні та резонансні справи українських дисидентів, яких судили в СРСР як за політичними, так і за сфабрикованими загальнокримінальними статтями, підкреслив голова Українського інституту національної пам’яті.

Радянський, український та вірменський кінорежисер, сценарист, композитор Сергій Йосипович Параджанов народився 9 січня 1924 року у Тбілісі. Він один із представників хвилі українського поетичного кіно. Започаткував в українському образотворчому мистецтві жанр колажу, який створював на засадах концептуалізму, хоча за життя ці твори перебували в андеграунді, і на виставках з’явилися лише по смерті художника.

Параджанов відомий як режисер кінострічки «Тіні забутих предків», заснованої на однойменній повісті Михайла Коцюбинського, яка посідає перше місце у списку 100 найкращих українських фільмів. Народний артист УРСР (1990, посмертно). Політв’язень (1973—1977).

У 1990 році отримав звання народного артиста УРСР (посмертно), а у 1991 році — Державну премію України ім. Т. Шевченка (посмертно).

Раніше Укрінформ повідомляв, що знакова стрічка в історії українського кіно «Тіні забутих предків» виходить 19 травня 2022 року в український прокат.

ukrinform.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я