«Польща — Україна: спільнота письменників»: презентує роман Миколи Хомича польською мовою «Час»

0

16 лютого (четвер) о 18:00 за польським часом у Кракові, в рамках міжнародного літературного проєкту Спілки письменників Польщі (Stowarzyszenie Pisarzy Polskich Oddział Kraków) та Національної спілки письменників України («Кабінет молодого автора НСПУ») «Польща — Україна: спільнота письменників» відбудеться творча зустріч з українським письменником Миколою Хомичем та презентація книжки «Час» у перекладі на польську мову.

Микола Хомич — український прозаїк, лікар, мандрівник, автор книжок оповідань та романів «Ніч русалки» (2011), «Час» (2012), «Територія брехні» (2013, 2016), «Загадка гробниці» (2016, 2017), «В погоні за Південним Хрестом» (2021), «Задум Бога» (2022). Він — лауреат міжнародних літературних премій «Воїн світла», «Дон Кіхот», конкурсу найкращої книжки року «Глиняний кіт». Для його творчості характерні поєднання історії й сучасності, містики й реалізму. Але про що б він не писав — об’єктом його досліджень завжди буде загадка людини.

50-й день народження Сергія Ілліча несподівано переростає в чоловічу ініціацію, незважаючи на ХХІ століття, з випробуваннями вогнем, «трубами» та красунею. У пригодах і «балансуванні на межі» увиразнюється другий головний герой повісті — час. Головне в ініціації — не просто вижити, але й осягнути (перемогти?) час. Життєвий досвід, спогади, переконання, безпосередні враження головного героя у цьому двобої виявляють, що час — нерівномірний і неоднорідний. У ньому є згущення й розриви, від добрий чи злий, нескінченний чи одномоментний, але людина й час неможливі одне без одного.

Крізь кілька днів із життя головного героя повісті надшвидкісним іронічним експресом пролітає пів століття історії: сексуальні студентські й брехливі радянські часи, Чорнобиль, економічна руїна та бандитський авантюризм пострадянських 1990-х, перший контакт із дивовижною закордонною Польщею, Майдан і, зрештою, оманливий показний блиск пересичених споживацьких вартостей нашого сьогодення.

Повість про кілька днів із життя пластичного хірурга, про перевідкриття світу і про самовідкриття (самовикриття) дає відповідь на вічне питання «про що думають чоловіки», а заодно — що вони відчувають і як діють.

Модератор зустрічі — куратор проєкту «Польща — Україна: спільнота письменників» поетеса Юлія Бережко-Камінська. Зустріч відбуватиметься українською та польською мовами (перекладач — Сніжана Чернюк).

Долучитися до заходу можна й онлайн на сторінці Stowarzyszenie Pisarzy Polskich Oddział Kraków у фейсбуці за адресою: https://www.facebook.com/SPPKrakow.

Адреса: салон Stowarzyszenie Pisarzy Polskich Oddział Kraków, Kraków, ul. Kanonicza 7.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я