Неоніла Стефурак відмовилась від участі в перегонах на здобуття Шевченківської премії

0

Письменниця Неоніла Стефурак відмовилася від участі в перегонах на здобуття Шевченківської премії. Про це на своїй сторінці у Facebook https://www.facebook.com/borys.humenyuk повідомив письменник Борис Гуменюк, який кількома днями раніше також відмовився від висунення через ситуацію в Комітеті з присудження премії імені Т. Г. Шевченка.

У своїй заяві, написаній 24 грудня на ім’я Юрія Макарова, голови Комітету з Національної премії України імені Т.Г.Шевченка, письменниця пояснила, що зробила це «у зв’язку з ситуацією, яка склалася у новому Комітеті з Національної премії України імені Тараса Шевченка та навколо нього». У «доповненні» до заяви, яке також оприлюднив Б.Гуменюк, Неоніла Стефурак назвала причини, через які вона це зробила. «По-перше, на моє переконання, Комітет з Національної премії, що носить ім’я Тараса Шевченка, мав би очолити відомий письменник, лауреат цієї премії, і таких в Україні достатньо. По-друге, до складу Комітету не увійшов жоден член Національної спілки письменників України,  — так, наче ця творча структура уже спочила у бозі. І по-третє, заява новобраного Комітету щодо продовження терміну висунення кандидатур на здобуття Шевченківської премії до 15 січня – після того, коли список творів було відібрано і опубліковано – виглядає щонайменше дивно.

Варто зазначити, що, за повідомленням голови Національної спілки письменників України Михайла Сидоржевського, від НСПУ ще в жовтні на запит Міністерства культури було подано кандидатів до нового Шевченківського комітету. Це шевченківський лауреат, директор Інституту літератури імені Т.Шевченка Микола Жулинський, шевченківський лауреат, голова Всеукраїнського товариства «Просвіта» Павло Мовчан, шевченківський лауреат, виконавчий директор Ліги українських меценатів Михайло Слабошпицький і голова НСПУ Михайло Сидоржевський. Жоден з них не був включений до складу нового Шевченківського комітету.

УЛГ

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я