Оголосили переможця почесної Міжнародної премії Івана Франка

0

У Дрогобичі відбулась урочиста церемонія нагородження лауреата VI Міжнародної премії Івана Франка. Захід присвятили 165-тій річниці від дня народження українського письменника.

Про це повідомляє suspilne.media.

Цього року нагороду в 200 тис. грн із призового фонду (а також диплом і золотий знак) отримав історик Леонід Тимошенко зі своєю монографією «Руська релігійна культура Вільна. Контекст доби. Осередки. Література та книжність (перша третина XVII ст.)».

Монографія присвячена дослідженню руської релігійної культури ранньомодерного Вільна – своєрідного «руського Вавилона». У роботі особливу увагу звернено на історію руських осередків релігійного відродження: православних монастиря і братства Св. Трійці (XVI ст.); унійного монастиря Св. Трійці і православного монастиря та братства Св. Духа (перша третина XVIІ ст.). У центрі дослідження – аналіз руського книговидання як дзеркала руської релігійної культури.

Оголосили переможця почесної Міжнародної премії Івана Франка

Також на здобуття премії претендували:

  • Колективна монографія за ред. Альфредаса Бумблаускаса, Сальвіюса Кулявічюса (Литва) та Ігоря Скочиляса (Україна) «На перехресті культур: Монастир і храм Пресвятої Трійці у Вільнюсі» (подання Українського католицького університету, м. Львів, Україна);
  • Оксана Кісь (Україна) з монографією «Українки в ГУЛАГу: Вижити значить перемогти» (подання Інституту українських студій Гарвардського університету, м. Кембридж, США).

Що відомо

  • Міжнародна премія імені Івана Франка – найпрестижніша недержавна нагорода у галузі гуманітаристики.
  • Премію започаткував Міжнародний фонд Івана Франка ще у 2015 році за ініціативою онука Франка – Роланда. Це почесне визнання наукових відкриттів, вагомих здобутків і значних заслуг науковців світу в галузі україністики та соціально-гуманітарних наук.
  • За роки існування на здобуття Міжнародної премії ім. Івана Франка претендували 107 науковців та 11 авторських колективів з України, Австрії, Італії, Канади, Великобританії, Німеччини, США, Фінляндії, Іспанії, Грузії, Ізраїлю, Польщі та Сербії.
  • Іван Франко (27 серпня 1856) – письменник, публіцист, перекладач і громадський діяч. Автор близько 6000 творів, серед яких 10 поетичних збірок, 1 збірка поем (усього їх 50), 10 творів великої прози і близько 100 малої, понад 3000 публіцистичних статей.

Євгеній Морі

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я