Окупанти вивезли цінні дореволюційні книжки з бібліотеки Херсона

0

Окупанти пограбували Херсонську обласну універсальну наукову бібліотеку імені Олеся Гончара, зокрема вивезли дореволюційні видання. Про це повідомила Херсонська міська рада у Telegram. 

«Сьогодні всі херсонці приймають вітання! На весь світ хочеш кричати — слава Україні! Слава ЗСУ! Слава батькам, які виховали таких українських синів! Є і сумна новина. Окупанти вивезли дореволюційні видання, які видавались у Херсонській губернії. Вони безцінні! Це найбільша колекція краєзнавчих фондів! Для науковців та викладачів, студентів і краєзнавців — джерела інформації для досліджень», — сказала директорка обласної бібліотеки імені Гончара Надія Коротун. 

Вона повідомила також, що «знищено інформаційний ресурс для всіх, кого цікавить історія південної частини України. Нам боляче це сприйняти! Маємо надію і віру, що ця колекція повернеться до рідної Гончарівки! Хай такі приємні новини про визволення України й Херсонщини приходять до нас щоденно!  Пишаюсь, що я  українка! Перемоги всім нам!!!». 

Наразі достеменного переліку викраденого немає. Проте про це пишуть у соціальних мережах й інші працівники бібліотеки. 

Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олеся Гончара — обласна універсальна наукова бібліотека у Херсоні. У ній було представлено видання 45 мовами світу. Книгосховище бібліотеки розраховане на зберігання 1 мільйона 200 тисяч томів.

Фонд бібліотеки містив рідкісні та цінні видання: 

  • Фонд дореволюційних, довоєнних і повоєнних видань.
  • Рідкісні видання XVIII століття. 
  • Мініатюрні видання: найменша книжечка розміром 17х20 мм «Лучше всяких лекарств, пития да явств» — зібрання прислів’їв видане в Москві у 1975 році. 
  • Книжки з автографами Олеся Гончара, історика Євгена Тарле, письменників: Миколи Бажана, Яківа Баша, Чингиза Айтматова. 
  • У колекції закордонних видань української діаспори є рідкісні видання творів Тараса Шевченка, Миколи Куліша, Євгена Маланюка та інші.

Нагадаємо, що у захопленому Маріуполі з уцілілого приміщення бібліотеки загарбники вивезли всі книжки «на зберігання».

chytomo.com

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я