Після звільнення на Київщину не повернулися лише 3% працівників культури — ОВА

0

Лише 3% працівників галузі культури Київської області не повернулись в область після деокупації її територій.

Про це під час круглого столу в Укрінформі на тему: «Проект «Візія-2033»: Вплив освіти на міграційні процеси» заявила директор департаменту культури та туризму Київської обласної державної адміністрації (КОВА) Анна Куценко.

«Тільки 3% працівників галузі культури Київщини не повернулись в область після деокупації. Понад 60% працівників започаткували нові проекти та програми для популяризації української культури. Тим не менш потребу в оновлені кадрової політики відчувають сільські бібліотеки», — сказала вона.

За її словами, 80% працівників сфери культури залишилися на Київщині і вони нікуди не виїхали.

«А їх у нас у області близько 5 тисяч. З них біля 65% — це жінки. Працівники культури у більшості залишилися на місцях, але фактично не працюють. Тобто тут постає велике питання, як нам їх перекваліфікувати, що робити з бібліотекарями, а це 717 бібліотек лише у Київській області», — поінформувала представниця КОВА.

Куценко зазначила, що коли бібліотекарі виходять на пенсію, виникає велике питання, ким їх замінити.

«Бо ніхто не йде на бібліотечну справу у ВНЗ, ніхто не хоче і не бачить себе бібліотекарем за 8 тисяч гривень. Тому тут нам треба розуміти всім разом, з освітою у першу чергу, як нам формувати потребу і як нам цю потребу на ринку праці закривати», — вважає вона.

Представниця КОВА закцентувала увагу, що зварювальник отримує майже у 10 разів більше, ніж отримує бібліотекар, і не тільки у Київській області. За її словами, зарплата бібліотекаря досі залишається на рівні мінімальної.

На її переконання, в Україні потрібно повернутися до пріоритетності культури у процесі відбудови.

«Коли ми говоримо про відбудову, то потрібно не забувати ставити у пріоритет і культуру, (бо є питання — ред.), що ми будемо робити з людьми, які тут задіяні, з цінностями, з продуктом, який ми просуваємо на міжнародному ринку. Ми здатні його виробляти, ми вміємо це робити, але досі про культуру забувають, досі її не дофінансовують», — констатувала Куценко.

Вона сказала, що навіть не занадто велике фінансування, яке виділялося на культуру до початку повномасштабної агресії, станом на сьогодні значно скоротилося.

«Ми приймаємо цю позицію, але ми хочемо розуміти, як нам розвиватися далі», — заявила представниця КОВА.

Ці дані були отримані внаслідок досліджень у рамках проєкту «Візія-2033», профінансовані Міжнародним фондом «Відродження» за підтримки Програми USAID «РАДА: наступне покоління», що виконується ГО «Інтерньюз Україна».

Як повідомлялося, вийшов журнал «ТОП-100 впливових людей Київщини» із рейтингом осіб, які своїми діями позитивно вплинули на розвиток Київської області у 2023 році. У цьому році уперше у рейтинг потрапила художниця Ірина Третьяк.

ukrinform.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я