«Поезія на Калинці» та Іздрик на боксерському ринзі. П’ять фактів з історії Meridian Czernowitz

0

У Чернівцях 13 років тому заснували Meridian Czernowitz, аби повернути місто на культурну мапу Європи, адже раніше тут творили Ольга Кобилянська, Юрій Федькович, Роза Ауслендер, Міхай Емінеску та Пауль Целан.

До повномасштабного вторгнення організатори називали захід міжнародним поетичним фестивалем, але через війну не використовуватимуть у назві слово «фестиваль», що в перекладі з латини означає «святковий», «веселий». Напередодні поетичних читань Суспільне зібрало п’ять фактів з історії Meridian Czernowitz.

«Поезія на Калинці»

10 років тому на Калинівському ринку свої поезії читали Оксана Забужко, Ігор Померанцев, Катерина Бабкіна, Остап Сливинський та Еуген Бунару.

Ігор та Святослав Померанцев на Калинівському ринку

Ігор та Святослав Померанцев на Калинівському ринку. life.pravda.com

«Продавчиня Анна пригостила Оксану Забужко малиною, бо її вірші сподобалися найбільше. А Ігор Померанцев придбав на згадку чорні шкарпетки», — так про читання на Калинівському ринку писали у виданні «Погляд».

Через рік на фестивалі у 2013 році на Калинівському ринку знову виступав Померанцев. Окрім нього, твори також читав письменник Сергій Жадан, румунська поетеса Нора Іуга та мисткиня Христя Венгринюк. Через радіомережу ринку організували радіотрансляцію поетичних читань на всій території ринку.

«Я пам’ятаю, як серед цього торгового хаосу читали вірші, і це кльово. Це ніби поезія йде до людей, і наче смішна форма, але дає фантастичні ефекти, якщо втілити її на практиці. Спершу пані продавчині, коли читала Забужко, питали одна одну, чи то Лілія Сандулеса. Ми відповідали, що ні, що це Оксана Забужко, на що отримували запитання: «А вона також співає?». І хоча чули, що ні, залишались і слухали…» — сказав поет, перекладач Остап Сливинський.

Читали вірші у потязі

У 2013 році під час фестивалю організували поетичні читання у потягах. Охочі потрапити у поетичне турне купували в залізничних касах квиток у визначені потяги. Обирали будь-який вагон, бо все одно переходили до вагону-салону Meridian Czernowitz. Під стукіт коліс вірші пасажирам читали поети з України, Німеччини, Австрії та Швейцарії.

Фото з вагона, де читали поезію

Фото з вагона, де читали поезію. meridiancz.com

«Коли ти опиняєшся у такому закритому просторі, дуже тісній компанії з поетами, — починаєш чути від них таке, чого не почуєш на літературному вечорі», — сказав Сергій Жадан.

Маршрут проходив через Київ, Чернівці, Львів, Берлін та Бремен. Концепція полягала в тому, щоб згуртувати людей, котрі їдуть на фестиваль Meridian Czernowitz та Форум видавців, а також познайомити якнайбільшу кількість людей із Meridian Czernowitz.

Поети у боксерському ринзі

Вісім років тому у боксерському рингу читали вірші Юрій Іздрик, Дмитро Лазуткін та Катерина Бабкіна. Між виступами поетів відбувалися боксерські поєдинки.

Іздрик на боксерському ринзі

Іздрик на боксерському ринзі. meridiancz.com

Поміж виступами боксери билися по одному раунду і не на повну силу. Це були товариські спаринги.

Вечірки із сигарами

Перший сигарно-поетичний вечір відбувся у 2010 році в клубі «Sorbonne». Учасником вечора був Юрій Андрухович, модератором — Олександр Бойченко. Всім охочим роздавали сигари, поки вони не закінчились.

Олександр Бойченко під час сигарно-поетичного вечора

Олександр Бойченко під час сигарно-поетичного вечора. meridiancz.com

У 2011 році сигарно-поетичну вечірку поєднали з музичним перформансом від австрійсько-українського гурту «Kohelet». А у 2012 році вечірку із сигарами проводили Юрій Андрухович і поет із Данії Nielsen.

Поезія спальних районів

Дев’ять років тому в спальному районі біля житлового комплексу «Водограй» свої твори читали Сергій Жадан та Світлана Поваляєва, а також німецька поетка Енн Котен.

Слухачі у спальному районі

Слухачі у спальному районі. life.pravda.com.ua

«Питали, що то за натовп, що відбувається, а тоді зупинялись і слухали. Зрештою, питання «Що відбувається?» чернівчани ставили під час фестивалю не один раз. А ми, щоразу видихнувши, виважено пояснювали, що у їхньому місті відбувається поетичний фестиваль», — так про «Поезію спальних районів» писало видання Zbruc.

Що відомо

  • У 2022 роціMeridian Czernowitz проводитимуть 2-4 вересня. У програмі — презентації книжок, публічні інтерв’ю, виставка картин, а також презентація авторських ювелірних прикрас.

Чільне фото — Слухачі Meridian Czernowitz на Калинівському ринку у 2012 році. Фото Віталія Лямічева

Тетяна Пінькас

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я