Потрібні військові журналісти

0

Шановні колеги!

На жаль, ми багато в чому програємо в інформаційній війні на Сході України. Одним із шляхів боротьби за уми людей є друковане слово. Тому за моїм пілотним проектом щодо відродження малотиражної військової преси за рішенням т.в.о. начальника Генерального Штабу Збройних Сил України №11488/С від 22.04.2016 р. розпочато роботу по формуванню бригадних інформаційних вісників.

Особисто я уже два місяці редагую бригадну військову газету (інформаційний вісник) у воюючій на сході 72-й гвардійській окремій механізованій бригаді – колишній стрілецькій дивізії Олеся Гончара, бойовий шлях якої описаний у романі «Прапороносці» і де у мирні роки я служив редактором дивізійної газети.

Випущені за 2 місяці 6 номерів газети і позитивні відгуки на них у військах сприяли тому, що 30.05.2016 р. Генштаб ЗСУ прийняв рішення щодо продовження пілотного проекту до 06.12.2016 року та створення у наступному році таких вісників у інших воюючих бригадах Збройних Сил України. 

Для виконання такого розпорядження потрібно призвати у Збройні Сили України більше сотні військових журналістів, які змогли б виконувати обов’язки редакторів – прес-секретарів бригад (майорська посада) і відповідальних секретарів – кореспондентів-організаторів – офіцерів по зв’язках з громадськістю (посада капітана – старшого лейтенанта).

Оскільки підготовка професійних військових журналістів – річ тривала, а штати новостворюваних редакцій військових видань потрібно укомплектувати швидко, маю як голова Комісії НСПУ з військово-патріотичної літератури відповідальне доручення посприяти залученню українських літераторів (не лише членів Національної спілки письменників України) з досвідом журналістської роботи чи охочих за короткий термін опанувати такі навички на курсах військових журналістів при Генштабі ЗСУ.

Умови:
1) Бажання літератора послужити у війську мінімум один календарний рік на контрактній основі військовим журналістом – редактором (прес-секретарем бригади) чи кореспондентом (офіцером по зв’язках з громадськістю) в одній з бригад ЗСУ, які стримують агресію Збройних сил Російської Федерації і її ставлеників-сепаратистів на Донеччині й Луганщині;
2) Вища (бажано журналістська, але не обов’язково) освіта і навички роботи журналістом, іншими словами – уміння  писати газетні  матеріали, робити газету;
3) Вік охочого служити в якості військовослужбовця – до 60 років;
4) Щодо тих, хто має вік більше 60-ти років, але бажає попрацювати військовим журналістом при належному стані здоров’я, вирішується питання щодо їхнього влаштування у воюючі з’єднання в якості службовця Збройних Сил України.
 
Стимули:
1) Одержання для тих, хто не має, офіцерського звання;
2) Оклад з надбавками бл. 12 000 грн. на місяць;
3) Збереження пенсій у повному обсягу:
4) Збереження місця роботи і нинішніх посад у мирному житті;
5) Статус учасника АТО з усіма належними пільгами;
6) Відчуття не на словах, а на ділі причетності до долі рідної Вітчизни у тяжкий для неї час;
7) Змога в реальних бойових умовах зібрати колосальний фактичний матеріал, який стане основою соціально значимих документальних і художніх творів.
 
Шлях до реалізації бажання послужити рідній Вітчизні у якості військового журналіста:
1) Прийняти для самого себе зважене рішення піти у військові журналісти з врахуванням, що на сході України йде війна і служити доведеться у воюючій армії;
2) Пройти подальший профвідбір та спеціальну підготовку на військових курсах для здобуття практичних навиків участі у війні та навиків військового журналіста.
 
Для реалізації свого рішення слід зробити такі два перші кроки:
1) Прийняти зважене рішення стати військовим журналістом;
2) Повідомити про це рішення за номером 066-251-70-72 чи 068-561-28-72 і одержати розширену інформацію. 

Прошу своїх колег – голів обласних письменницьких організацій, а також інших письменників довести цю інформацію до своїх колег-письменників – чоловіків і жінок, передати її знайомим журналістам, праценевлаштованим випускникам вишів, у першу чергу філологічного та гуманітарного профілів, які мають нахил до журналістської праці і після певної підготовки могли б піти військовими журналістами в діючу армію.

Окремо звертаюсь до голів обласних письменницьких організацій, враховуючи їхній статус, з проханням невідкладно звернутись до вишів своїх обласних центрів, де є факультети чи відділення журналістики, та довести цю інформацію до керівників відділень і кафедр журналістики, а при змозі і безпосередньо до цьогорічних випускників-журналістів незалежно від статі (можливо, вивісити там на дошці об’яв оголошення чи в інший погоджений і можливий спосіб), які ще не працевлаштовані і не визначились щодо свого професійного майбутнього.

За дорученням Генштабу Збройних Сил України – 
Анатолій ГАЙ, 
голова Комісії НСПУ з військово-патріотичної літератури та
Київської обласної письменницької організації,
військовий редактор
 
м. Волноваха, 72-га ОМБР
 

 

 

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я