Презентували книгу «Боротьба проти Російської імперії у гравюрах Артура Ґроттґера»

0

Як зауважив директор видавництва «Мистецтво» Сергій Поночовний, «Крашанка полякам і русинам на Великдень 1882» була видана двома мовами – українською та польською. «Її головний посил полягає в тому, що коли українці сваряться з поляками, то сили набуває східна держава – Російська імперія. Головна мета таких спільних проєктів — об’єднати польский та український народ, і маю надію, білоруський», — сказав він.

«Боротьба проти Російської імперії у гравюрах Артура Ґроттґера» – спільне видання українського видавництва «Мистецтво» та Центру діалогу імені Юліуша Мєрошевського – польської державної установи, створеної 2022 року законом Сейму задля зміцнення діалогу поляків із народами Східної Європи.

У книзі під редакцією Лукаша Адамського публікуються малюнки Артура Ґроттґера (1837–1867) – видатного польського художника епохи Романтизму та уродженця Галичини, які присвячені Січневому повстанню (1863-1864) та подіям, що йому передували.

Січневе повстання 1863-1864 років стало найбільшою партизанською війною в Європі у ХІХ столітті. Воно мало величезний вплив на долю польського, українського, литовського, білоруського народів. Після повстання російський міністр внутрішніх справ Російської імперії Петро Валуєв заборонив видавати релігійні, навчальні і освітні книги українською мовою (та званий Валуєвський циркуляр).

Як повідомлялося, Президенти України, Польщі і Литви під час зустрічі у Львові 11 січня 2023 року підписали декларацію, в якій війну з Росією 1863-1864 років назвали “спільним повстанням, спрямованим проти тиранії й гніту”.

ukrinform.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я