Сьогодні минає 23 роки із дня смерті американської співачки українського походження Квітки Цісик

0

Квітка Цісик (1953 — 1998) народилася у Нью-Йорку в родині українських емігрантів, які виїхали зі Львова 1944 року. Батько Квітки був відомим музикантом, тож обидві його доньки (у Квітки була старша сестра Марія) успадкували любов до музики.
 

З дитинства Квітка навчалася грі на скрипці, гарно співала. 1974 року закінчила консерваторію в Нью-Йорку. Під час навчання взяла собі псевдонім Кейсі від ініціалів К.С.
 
Кейсі виконувала джинґли, була бек-вокалісткою у Боба Джеймса, Роберта Флека, Майкла Джексона та інших американських виконавців.
 
1977 року  вона зіграла епізодичну роль у комедійній мелодрамі «Ти світло мого життя» та виконала всі пісні головної героїні в ньому. Фільм отримав премії «Оскар» і «Золотий глобус» у категорії «Найкраща пісня до фільму», а також був номінований на нагороду «Греммі» у категорії «Пісня року» за головну пісню, виконану українкою. Проте про участь Квітки Цісик у записі пісень для фільму було «забуто» через її конфлікт із режисером.
 
10 років Квітка Цісик була «голосом» автомобільної компанії «Ford». Крім того, озвучувала рекламу інших великих корпорацій Америки.
 
Однак ми її знаємо та цінуємо насамперед за її записи українських пісень, які у її виконанні отримали нове життя. Мелодика української пісні, чудова американська якість оранжування й майстерність виконавиці, щирість і любов, із якими Квітка співала кожну з них, а також її акцент зробили ці пісні неповторними і незабутніми.
 
З допомогою своєї родини вона записала два україномовних альбоми: «Пісні України» (1980) та «Два кольори» (1989). Після поїздки на батьківщину 1983 року в її репертуарі з’явилися пісні Володимира Івасюка.
 
Протягом семи років Квітка боролася із раком, який забрав також життя її матері та сестри.
 
29 березня 1998 року вона відійшла у засвіти, не доживши п’яти днів до свого 45-річчя.

 Джерело: facebook.com
 

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я