Ткаченко відреагував на заклики про відставку: запросив на публічну зустріч

0

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко прокоментував акцію з вимогою про його відставку, що відбулася під час дискусії на «Книжковому Арсеналі». Про це він написав у Telegram.

Ткаченко заявив, що на книжковому фестивалі його зустріла молодь з активною позицією, та додав, що він відкритий до діалогу.

За словами міністра, з плакатів він не зрозумів причину претензій до нього. А під час спілкування з протестувальниками нібито не отримав відповіді.

«Відповідь була дивна — ми з вами спілкуємось мовою петицій. Єдина дискусія, яка відбулася, була щодо правил перетину кордону культурними діячами. Пояснив. Але після цього активісти вирішили інших питань не ставити та пішли», — написав Ткаченко.

Тож тепер він запросив усіх охочих на зустріч, де йому зможуть «поставити всі питання та озвучити претензії». «Я спробую пояснити, чому той чи інший процес, чи подія відбуваються саме таким чином», — сказав Ткаченко.

Зустріч відбудеться у понеділок, 26 червня, о 18.00 в Національному художньому музеї України.

Що відбулося на Книжковому Арсеналі

Люди влаштували акцію із закликом про відставку Олександр Ткаченка під час дискусії про книговидання за участі міністра. Протестувальники тримали плакати з написами «Ткаченко має піти», «Ткаченко геть», «Ткаченка у відставку», «Розграбовані музеї = діяльність Ткаченка», «Ткаченко знищує культуру» та інші.

Міністр культури Олександр Ткаченко на "Книжковому Арсеналі"

Міністр культури Олександр Ткаченко на «Книжковому Арсеналі». Фото: Євгенія Луценко

Після дискусії Ткаченко підійшов до людей, які вимагали його відставки. Протестувальники згадали про петиції щодо звільнення Ткаченка з посади. Міністр зазначив, що сам підписував одну з петицій.

Також він запитав у протестувальників про їхні претензії до нього. Вони, зокрема, згадали про проблеми виїзду артистів за кордон, який ускладнився після інтерв’ю коміка Андрія Щегеля, який покинув країну за дозволом Мінкульту й не повернувся. Учасники акції наголосили на поганій комунікації міністерства з цього питання. Зокрема говорили про те, що артистам відмовляли у виїзді без пояснень.

«Так, комунікація не найкраща», — сказав Олександр Ткаченко. Він додав, що артисти все ж виїжджають, і запевняв, що відмовляють тим, хто не стоїть на військовому обліку. Під час розмови він також зазначив, що на законодавчому рівні не врегульоване питання виїзду за кордон артистів. З розмови не було зрозуміло, чи планує міністерство щось змінювати.

Заклики до відставки Ткаченка

7 березня 2023 року активіст Юрій Шиян створив петицію, де закликав премʼєр-міністра звільнити з посади Олександра Ткаченка у зв’язку «з неналежним виконанням своїх посадових обов’язків».

Однак 19 червня зʼявилась відповідь від Дениса Шмигаля, де той повідомив, що не бачить підстав для такого кроку.

Прем’єр зазначив, що зі змісту петиції «неможливо встановити факти та обставини, які давали б чіткі підстави» для того, щоб глава уряду запропонував Верховній Раді звільнити Ткаченка.

Сам Ткаченко у листі до Секретаріату Кабміну зауважив, що, на його думку, сторона, яка запустила інформаційну кампанію, не змогла надати жодних фактів, які б доводили правдивість звинувачень.

А також додав, що попередня петиція не набрала й 1% необхідних підписів.

Євгенія Луценко

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я