Це те, що гріє серце

0

Три дні у Бучанському міському парку вирував перший фестиваль-ярмарок «Книжкова Буча», підсумки якого підвели в День Незалежності України.

 День перший

Фестиваль-ярмарок, заснований міськрадою Бучі разом із Національною спілкою письменників України, починався у чудову сонячну днину (у День Державного Прапора), і погода сприяла йому усі три дні. Два велетенські білі намети посеред мальовничого парку з велетнями-деревами, озерами, статуями стали центром фестивалю.

Перед відкриттям у залі Зеленого театру відбулася прес-конференція за участю міського голови Анатолія Федорука, заступника голови НСПУ Володимира Шовкошитного, професора , Шевченківського лауреата Михайла Наєнка, заступника директора Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАНУ Сергія Гальченка, в. о. головного редактора «Літературної України» Станіслава Бондаренка та інших. Серед присутніх був і відомий дисидент і правозахисник (вісім років у таборах ГУЛАГу), один із керівників Української Гельсінської спілки, народний депутат Верховної Ради України І скликання Олесь Шевченко, який розповів цікавий епізод про зародження спілки: саме в Бучі, зібравшись підпільно на приватній квартирі учительки Левченко, вони відзначали річницю утворення УНР, і тоді ж народилася ідея створити цю могутню організацію спротиву.

Мер міста Анатолій Федорук наголосив на важливості читання у сучасному світі й повідомив, що мешканці навколишніх сіл щойно дружно забажали об’єднатися з бучанцями в одну громаду.

Одразу після прес-конференції та чаю зі смачними бутербродами настав момент урочистого відкриття фестивалю та… оригінального пам’ятника, який став емблемою «Книжкової Бучі»: велетенська черепаха поряд зі стосом складених томів — символ мудрості, яку примножують книжки.

Президент асоціації книговидавців та книгорозповсюджувачів України Олександр Афонін нагадав, що коли започатковували львівський Форум видавців, участь у ньому брали всього 30 видавництв, а в Бучі — навіть трохи більше. Натяк на перспективи хороший, погодьтеся.

Одразу після відкриття почалася бурхлива робота в павільйонах-наметах, а також на трьох сценах: презентації видавництв та новинок письменників, для дітей та батьків почалася акція «Буча мала» — не просто з читанням казок та віршів, а й із призами. Хто першим відгадував загадки, отримував у подарунок книжку «Стасвордів», а хто до кінця дня розгадував усі загадки, вміщені до книжки, — 100 гривень, зароблені власним дитячим розумом.

Видавництво «Самміт-книга» на чолі з Іваном Степуріним іще першого дня розпочало активну діяльність на кількох сценах і провело чимало акцій — «Буча для романтиків» — за участю Ірини Карпінос, Ірини Іванченко, Юлії Бережко-Камінської та зустрічі зі своїми авторами-прозаїками Олексієм Курилком (який зробив разом із театром «Чорний квадрат» дійство під назвою «Подарунок для Бучі»), Маргаритою Січкар та іншими, а також організувало літературно-музичний концерт на більшій сцені, де почули пісні про мир і війну письменника та волонтера Вячеслава Купрієнка. Не відставав і «Український пріоритет» на чолі з Володимиром Шовкошитним. Цікавими книжками були представлені видавництва «Просвіта», «Український письменник», «Адеф-Україна», «Радуга», видавництво Миколи Карпенка та ще десятки.

Книжки серії «Бібліотека газети „Літературна Україна”», як і близько 300 примірників кількох останніх чисел тижневика, шанувальники видання розібрали вже в перший день фестивалю.

День другий

Головними «родзинками» цього дня стали виступи відомого поета і перекладача, Надзвичайного та Повноважного Посла Рауля Чілачави, який читав вірші українською й грузинською і подарував для бібліотек Бучі десять унікальних видань, зокрема й фоліант-антологію «100 поетів України» грузинською у його власних перекладах. Після нього слухали Володимира Шовкошитного, Антонію Цвід, яка прочитала уривок із поеми про Майдан, народного артиста України Олеся Харченка, головного редактора журналу «Київ» Теодозію Зарівну, вірші молодої поетеси з Умані Ольги Сотник, гостю з США, публіцистку Лідію Корсун, головного редактора «Бучанських новин» Сергія Куліду, в. о. головного редактора «Літературної України» Станіслава Бондаренка та інших. Уже під кінець дня соціальні мережі повнилися захопливими відгуками про чудову ідею та організацію фестивалю.

Загалом-то цей у кольорових програмках фестивалю було означено як жіночий, тож в його рамках Марина Пуля провела незвичний майстер-клас з йоги під назвою «Рух сили». Анна Демидова разом зі стилістами каналу «1+1» провели дійство «О да, любові!» Маргарита Січкар зацікавила семінаром «Життя зі смаком. Як стати успішним?», а Альона Лазуткіна – семінаром для письменників «Творіть більше». Ганна Богінська ознайомила зі своїм проектом «Жити життя». З успіхом виступали Олена Рог, Меір Голдберг, Оксана Шмід. 

А підсумком дня став концерт для любих жінок. 

День третій. Підсумки й призи

Це був День нашої Незалежності, і свято перемістилося на головну площу міста, яка називається Київська. Не менше тисячі бучанців і гостей, для яких постали сотні рядів зручних крісел, заповнили цей театр просто неба і стали співучасниками дійства. Серед них були і мери кількох польських міст, які щойно уклали угоду про співпрацю з Бучею. Після виступу народних колективів та дитячих ансамблів на сцену вийшли мер міста Анатолій Федорук та голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський. У їхніх промовах ішлося про те, що фестиваль «Книжкова Буча» стане традиційним. Потім вручали призи-нагороди за кращі книжки фестивалю — за визнанням поважного журі (подробиці про це — в наступному номері). Зараз лише скажемо, що гран-прі фестивалю отримала історична трилогія «Кров — свята» Володимира Шовкошитного.

Додамо, що за рішенням мера Бучі і керівництва НСПУ ще перед початком фестивалю було засновано премію імені Шевченківського лауреата Леоніда Череватенка, який до останніх своїх днів проживав у цьому місті. Отож першим лауреатом цієї премії став прозаїк Богдан Жолдак — за книжку «Укри». Всі переможці отримали красиві пам’ятні відзнаки.

Особливо зворушив своїм виступом народний артист України Олесь Харченко: коли у його виконанні зазвучала пісня «Вставаймо, браття-українці», близько тисячі присутніх підвелися і, стоячи, в такт аплодували упродовж усієї пісні.

 

Своїми враженнями діляться учасники фестивалю:

Михайло НАЄНКО, професор, лауреат Шевченківської премії: «Напередодні будь-якого книжкового ярмарку чи фестивалю виникає в пресі скарга: от, мовляв, книгу витісняє з життя інтернет і телевізор, книга під загрозою опинитися на задвірках духовності тощо. Так думають лиш недалекі люди. Ще тисячу років тому наш літописець Нестор у «Повісті минулих літ» ствердив: «Той, хто часто читає книги, той веде бесіду з Богом і наймудрішими мужами». Хто чи що може витіснити з духовного життя бесіду з Богом? Який інтернет чи телеящик? Вони можуть конкурувати з газетою чи іншим ЗМІ, а з книгою — ніколи! В ній-бо — «самого Господа слово», як казав Тарас Григорович, і мудрість наймудріших мужів!

Протягом тисячоліть наша Україна з Богом бесідує лиш про одне: як стати вільною серед вільних і як людській духовності остаточно перемогти в собі найдрібніші інстинкти. Домогтися цього нам не давало літ двісті відоме монгольське іго; два століття мордувала нас польсько-литовська залежність; а потім літ триста козак наш гибів «під московським караулом у тюрмі» (А. Свидницький). Нарешті здобули жадану Незалежність, але й досі «московський караул» терзає наше тіло і рве на шмаття наші душі. Книга допомогла нам утримати в собі самих себе, вона ж допоможе нам остаточно випростатись і звільнитись від будь-яких пут-караулів. Ось чому слід підтримувати кожен крок творення й поширення книги. Фестиваль «Книжкова Буча» — один із таких кроків. Рекламним шляхом слід домогтися того, аби такий почин здобувся на підтримку в кожному містечку й селі України. Гей, хто в лузі?!.»

Ірина ІВАНЧЕНКО, поетеса, член НСПУ: «„Книжкова Буча” — справді одна із найяскравіших подій цього літа. Вражає підтримка міської влади. Навіть не пригадаю, коли ще видавцям і письменникам надавали можливість представити книжки безплатно. Сподіваюся, цей фест не промайне, як «одноразова» акція, а стане доброю традицією, ще одним містком від авторів та видавців до читачів».

Олексій КУРИЛКО, письменник, сценарист, актор театру-студії «Чорний квадрат»: «Скептики можуть багато говорити про те, що паперова книга поступилася місцем електронній, але я бачу, що книговидання в Україні продовжує боротьбу за увагу читачів, а ті, зі свого боку, і далі цікавляться книжковими новинками. Коли під час «Книжкової Бучі» мене попросили підписати книжки, ставала очевидною ще одна перевага друкованої книжки — на електронній автор вам власноруч не напише „Приємного прочитання! Щастя вам, любові та розуміння”!»

 

Видання, відзначені на першому фестивалі «Книжкова Буча»

1. За кращу дитячу книгу: «Жак, русалка-кусалка та бовтухась», Станіслав Бондаренко.

2. За кращу прозову книгу: «Розчахнута душа» Василь Фольварочний.

3. За кращу поетичну збірку: «У Києві», Павло Вольвач.

4. За кращу історико-публіцистичну книжку: видавництво «Український письменник»  В’ячеслав Липинський.

5. За кращу жіночу книгу (номінація «Між нами дівчатами») : «Жіть жізнь», Анна Богінська.

6. Кращому меценату: Овтай Алієв.

7. За кращу книгу фестивалю: історична трилогія «Кров — свята», Володимир Шовкошитний.

 

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я