У Будинку письменників відбувся Всеукраїнський музично-поетичний фестиваль-конкурс «Ірпінський Парнас» (фото, відео)

0

Зважаючи на війну і періодичні обстріли Києва, формат фестивалю-конкурсу «Ірпінський Парнас» цьогоріч було змінено організаторами для зручності учасників та їхньої безпеки.

На захід завітали відомі українські митці, а також шанувальники сучасної української поезії, зокрема Петро Засенко, Ніна Шаварська, Микола Гриценко, Борис Пономаренко, Світлана Пастушенко, Віра Саламаха, В’ячеслав Гук, Олександр Божко та інші.

Модератором заходу був голова НСПУ Михайло Сидоржевський. Він зазначив, що сучасна українська поезія у час російської агресії зазнала карколомних змін і трансформацій, бо порушує животрепетні теми – війни, розлуки, болю, втрати, любові й смерті. Від початку російсько-української війни українські поети стали на захист рідної батьківщини – хто зі зброєю в руках, а хто і з палким словом, що теж є потужною зброєю, бо надихає і вселяє надію на якнайшвидшу Перемогу. М. Сидоржевський зауважив, що від початку війни на сайті НСПУ, а також в електронній версії «Української літературної газети» була заснована актуальна рубрика — «Слово — зброя», де постійно друкувалися й друкуються поетичні твори сучасних українських поетів, де широко висвітлюється тема війни, зокрема це вірші Василя Клічака, В’ячеслава Гука, Юлії Бережко-Камінської, Тимофія Гавриліва, Миколи Гриценка, Бориса Пономаренка, Тетяни Майданович, Станіслава Шевченка, Олександра Габовича, Євгенії Юрченко, Миколи Возіянова, Сергія Дзюби, Раїси Харитонової, Валерія Герасимчука, Олега Здорика, Ольги Яворської та інших.

Крім того, М. Сидоржевський зазначив, що нещодавно вийшла друком поетична книжка про російсько-українську війну «Весна озброєна», упорядкована Національною спілкою письменників України спільно з київським видавництвом «Ліра-К». У цій книжці побачили світ вибрані поезії, надруковані впродовж останнього часу на сайті Національної спілки письменників України, а також на сайті «Української літературної газети» в рубриці «Слово – зброя». антологія воєнної лірики «Весна озброєна».

Ця книжка охопила поезії авторів з усіх куточків нашої країни – від нині окупованих земель Харківщини, Луганщини, Донбасу і південних степів до обпалених війною Слобожанщини, Полісся і далі – до західних територій. Також у ній є поезії представників європейських країн. Твори, вміщені в антології, написані переважно після 24 лютого, але є й створені раніше, від 2014 року, з початку російсько-української війни.

В цій антології представлені твори багатьох знаних поетів, а також авторів, менш відомих читацькому загалу. Усього – 142 прізвища. Ось лише деякі з авторів, вірші яких увійшли до книги: Володимир  Базилевський, Іван Гентош, Леонід Горлач, Микола Гриценко, Василь Губарець, В’ячеслав Гук, Надія Гуменюк, Наталя Дзюбенко-Мейс, Анатолій Дністровий, Петро Засенко, Олександр Ірванець, Ольга Кіс, Василь Клічак, Валентина Коваленко, Інна Ковальчук, Василь Кузан, Антоніна Листопад, Тетяна Майданович, Віктор Мельник, Ігор Павлюк, Михайло Пасічник, Петро Перебийніс, Тетяна Пишнюк, Любов Проць, Леся Степовичка, Олександр Стусенко, Людмила Тарнашинська, Ярослав Ткачівський, Наталка Фурса, Олександр Хоменко, Олег Чорногуз, Дмитро Шупта…

Упорядником і літературним редактором цієї антології став Михайло Сидоржевський.

По суті, «Весна озброєна» – це  своєрідний літопис новітньої боротьби українців за свободу, літопис бурхливого і драматичного часу, в якому живемо нині. Часу, який визначатиме розвиток подій в Україні і світі на десятиліття вперед. А може, й на століття.

До того ж, зазначив очільник НСПУ, ще побачила світ і антологія «Поезія без укриття». Вона  вийшла друком у видавництві «Discursus» на початку червня і вже активно присутня в культурному просторі України. Авторка ідеї та упорядниця книжки – поетеса й літературознавиця, голова Кіровоградської обласної організації НСПУ Надія Гармазій. У книжці представлено вірші 70 українських поетів. Це видання висвітлює найжахливіші дні в історії України, коли російська орда намагається що є сили знищити нашу державу. До збірки увійшли вірші, просякнуті болем і сподіваннями, а також незламною вірою в нашу Перемогу.

Поетеса і директор Будинку письменників Ніна Шаварська розповіла про два літературі поетичні альманахи «Нескорена Україна», які вона впорядкувала. Перше видання об’єднало поезію 100 авторів, а це – поети з різних куточків нашої країни, близького і далекого зарубіжжя. У другому альманасі надруковано твори 70 літераторів, який блискучою передмовою прикрасив поет, заслужений діяч мистецтв України Михайло Шевченко. Альманахи вже презентовані в НСПУ, Будинку композиторів, у різних містах нашої країни: Вінниці, Полтаві, Лубнах, за кордоном – у Болгарії. Із презентацією другого альманаху письменники побували в Ірпені, Переяславі й Гостомелі.

На заході виступив письменник Борис Пономаренко. Він зазначив, що поезія в умовах війни служить як ліки від зневіри та депресії, вона виконує своєрідну терапевтичну функцію. Він прочитав свої нові вірші «Війна остання», «Небо в диму» та інші.

Також на заході було зазначено, що зараз пишеться дуже багато по-справжньому потужної поезії, бо поет перебуває у стані найвищого душевного піднесення, тому що розуміє, що його слово – і лікує, і рятує, а це вельми важливо.

Також у заході взяли учать поети Петро Засенко, Микола Гриценко та інші, які ознайомили всіх, хто долучився до свята поезії, зі своїми творчими здобутками.

З уст митців на заході лунала патріотична і філософська поезія, така потрібна в наш час, яка висвітлює трагічні сторінки нашої Батьківщини і вселяє надію на якнайшвидшу Перемогу над затятим ворогом.

Насамкінець голова НСПУ Михайло Сидоржевський побажав усім присутнім невичерпної творчої наснаги і якнайшвидшої Перемоги у боротьбі з лютим російським звіром.

Пресслужба НСПУ

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я