У державних школах Англії профінансують вивчення латинської мови. Хочуть довести, що цей предмет — не елітарний

0

Відповідно до розпорядження британського міністерства освіти, з вересня 2022 року в 40 державних школах Англії почнуть викладати латинську мову. Так відомство хоче побороти репутацію цієї дисципліни як елітарної — тобто такої, що доступна лише в престижних приватних закладах освіти, пише hromadske.ua.

Про це в суботу, 31 липня, повідомила пресслужба уряду Великої Британії.

Британське міністерство освіти розпочало програму «Досконале володіння латиною», в межах якої учні середньої школи (11-16 років в Англії) зможуть вивчити латинську мову. Цей предмет викладається наразі лише у 2,7% державних шкіл країни — і в 49% приватних.

«Ми знаємо, що латинська мова має репутацію елітарного предмета, який доступний лише заможній верхівці населення. Але дисципліна може надати багато корисного для молоді, тож я хочу покласти край цьому поділу», — заявив британський міністр освіти Ґевін Вільямсон.

Вартість програми становить чотири мільйони фунтів стерлінгів. У її межах для учнів також організовуватимуть екскурсії місцями спадщини Стародавнього Риму — так вони зможуть краще зрозуміти класичне мистецтво й життя у той час, уважають у британському Міносвіти.

Крім того, запевняє відомство, вивчення латинської мови допоможе учням у вивченні інших предметів — передусім мов (англійської, французької, іспанської) і навіть математики. Кінцева мета програми — заохотити більше учнів складати випускні іспити з латини.

Програма охопить 40 державних шкіл по всій території Англії й триватиме з 2022 по 2026 роки. Після цього буде ухвалене рішення про її можливе продовження.

В Англії з 2014 року обов’язковим стало вивчення з семи років у всіх школах іноземної мови — зокрема й давньої, як-от латини. Але з 11-річного віку учнів школи повинні викладати вже сучасну іноземну мову — тобто учням, яких охопить нова програма, доведеться вчити дві іноземні мови разом із латинською, зазначає «The Guardian«.

Олег Павлюк

Фото: pixabay

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я