У Франції оголосили лауреата Гонкурівської премії-2020

0

Лауреатом Гонкурівської премії 2020 року став письменник Ерве Ле Тель із романом «Аномалія». У день оголошення премії книжкові магазини Франції знову відкрилися після місяця локдауну. Про це повідомляє intvua.com.

«Аномалія» – восьмий роман письменника, який побудований як гра-конструктор: дивний рейс між Парижем та Нью-Йорком перевозить одних й тих самих пасажирів. Критики побачили в романі ознаки чи не всіх існуючих жанрів: наукову фантастику, нуар, класичне оповідання і навіть протоколи допитів.

Переможця Гонкурівської премії за традицією оголошують на вечері в паризькому ресторані «Друан», проте в цьому році через пандемію церемонія пройшла в форматі відеоконференції.

Дидіє Декуен, голова журі, під час вітального слова сказав, що цей роман повинен мати ще одне життя у вигляді фільму чи серіалу.

«Ідея полягає в тому, що оскільки Трамп тут і він є причиною руйнування світу, у книзі представлена інша версія світу, в якій Байден є президентом», – сказав Ле Тільє про свою літературну діяльність.

63-літній Ерве Ле Тель, а в минулому математик та журналіст, відомий як учасник експериментальної літературної спілки Oulipo. Всього в його доробку 30 опублікованих книг. Першим відомим твором Ерве став роман «Тисяча перлин», який складалася з 1000 коротких речень «Я думаю, що…».

Премія складає всього 10 євро, але після нагороди, тиражі книг зростають врази.

На здобуття премії також претендували Джаілі Амаду Амаль («Нетерплячі»), Маель Ренуар («Історіограф королівства») і Камій де Толедо («Нове життя Тесея»).

Як відомо, минулого року Жан-Поль Дюбуа отримав Гонкурівську премію за роман «Не всі живуть на цьому світі однаково».

2018 року Ніколя Матьє отримав головну літературну премію Франції за книжку «Діти після них» (Leurs enfants apres eux).

Нагадаємо, Гонкурівська премія присуджується з 1903 року. У різний час лауреатами були: Марсель Пруст, Анрі Труайя, Моріс Дрюон, Мішель Уельбек і Патрік Модіано. За статутом, премія може присуджуватися автору тільки один раз в житті. За всі роки журі зробило лише один виняток для письменника Ромена Гарі: вдруге він публікувався під псевдонімом.

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі.

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я