У Гельсінкі книжковий магазин, дистриб’ютор російської літератури, продає антиукраїнську пропаганду

0

У Гельсінкі книжковий магазин «Русланія», який є великим дистриб’ютором російської літератури, фільмів та періодичних видань, виставив на продаж книжки з антиукраїнською пропагандою.

Про це, як повідомляє «Європейська правда», йдеться в публікації Yle.

На сайті магазину представлено літературу, яка виправдовує військові дії Росії в Україні та заперечує можливість існування незалежної української держави. 

З-поміж інших продається, наприклад, книга «Експеримент «Україна» Непорозуміння довжиною у сторіччя». У ній, а також в кількох подібних книжках, українців звинувачують у нацизмі, закликають до «денацифікації» України та відправлення українського населення до таборів.

Директор «Русланії» Андреас Агопов заявив, що такі видання «переважно купують професіонали, які за родом діяльності намагаються дізнатися, що пишуть люди з протилежних військових таборів».

«Наша ідея полягає в тому, що література, підручники, інші книги та періодика мають залишатися доступними без цензури. Таким чином будь-хто, хто хоче розширити власний погляд, може це зробити. «Русланія» залишається поза політикою. Ми розповсюджуємо книги з протилежними поглядами та позиціями», — заявив Агопов.

На питання, чи вживатиме «Русланія» якісь дії щодо літератури, що містить риторику ненависті, Агопов відповів, що «ми не є виконавчим орган цензури», та що у Фінляндії книги визнаються екстремістськими та вилучаються з продажу лише за рішенням суду.

Від «Русланії» раніше вже вимагали зняти з продажу частину асортименту. За словами Агопова, з початку війни в Україні до магазину надійшло близько десяти запитів із вимогами прибрати з каталогу ті чи інші видання.

«Якби ми прибирали з полиць усі книжки, які когось не влаштовують, нам довелося б відмовитися від продажу більшості видань», — заявив директор «Русланії».

За інформацією Yle, з подібними зверненнями магазин стикався і раніше. 

Зокрема, у 2014 роцi після анексії Криму деякі користувачі в соцмережах скаржилися на те, що в «Русланії» продаються книжки, які виправдовують російську політику.

pravda.com.ua

Фото — commons.wikimedia.org

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я