У гостях проєкту «Польща – Україна: спільнота письменників» – акторка та режисерка Олена Шапаренко

0

1 вересня (четвер) о 17:00 за польським часом у Кракові, в рамках міжнародного літературного проєкту Спілки письменників Польщі (Stowarzyszenie Pisarzy Polskich Oddział Kraków) та Національної спілки письменників України («Кабінет молодого автора НСПУ») «Польща – Україна: спільнота письменників» відбудеться творча зустріч з українською акторкою та режисеркою Оленою Шапаренко.

Адреса: салон Stowarzyszenie Pisarzy Polskich Oddział Kraków, Kraków, ul. Kanonicza 7.

«Я тепер розумію, що таке синдром біженця. Ти весь час біжиш. Ти не можеш зупинитися. Бо тобі здається, якщо ти зупинишся, – то ти щось утратиш, ти вже не встигнеш, не зможеш або опинишся не там, де треба. Треба зрозуміти, що старе вже відходить. І воно відходить боляче», – розповідає киянка, актриса театру і кіно, режисер театру, викладач акторської майстерності та риторики в Київському Національному університеті театру, кіно і телебачення імені Карпенка-Карого Олена Шапаренко.

Як актриса і режисер пані Олена працювала в багатьох театрах Києва та України, знімалася в кіно і телепроєктах. В університеті веде курс дикторів і ведучих телепрограм та є художнім керівником третього курсу. Кілька років працювала в Київському науково театральному центрі імені Леся Курбаса. Підготувала вистави першопрочитань п’єс сучасних українських драматургів. Працювала над науковим дослідженням «Лесь Курбас і Тадеуш Кантор – спільні риси».                                                                                                          До Кракова Олена Шапаренко приїхала на початку березня й відразу долучилася до руху підтримки Україні польськими митцями. Брала участь у поетичних читаннях українських поетів, у благодійному концерті-аукціоні театральної школи Кракова та у створенні перфомансу «Мати Україна» в Театрі фігур. Знялася в телефільмі «Біженці» («Уходці») Люблінського телебачення. У співпраці зі Старим театром у Кракові провела кілька вечорів молодого українського кіно «Голоси України».

Нині пані Олена – резидентка театрального інституту im. Zbigniewa Raszewskiego та організатор майстер-класів для авторів.

Яка вона, сучасна українська драматургія, які тексти можуть зацікавити режисерів, що потрібно зробити, аби прозові твори були екранізовані, а також що пережила Олена Шапаренко в Україні, кому може бути корисна її діяльність у Польщі та як виглядає життя творчої людини на вимушеній еміграції – у розмові з Оленою Шапаренко.

Модератор зустрічі – куратор проєкту «Польща – Україна: спільнота письменників» поетеса Юлія Бережко-Камінська.

Зустріч відбудеться в рамках перебування на резиденції польського Інституту літератури.

Долучитися до зустрічі можна й онлайн на сторінці Stowarzyszenie Pisarzy Polskich Oddział Kraków у фейсбуку.

nspu.com.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я