У Калуші відбулася презентація книг Марії Вайно «Редакторка» та «Нотатки її життя, або Кохання в запропонованих обставинах»

0

Про це йдеться на сторінці Калуської центральної бібліотеки імені Тараса Шевченка у фейсбуку.

Зокрема: «5 липня 2022року в Калуській центральній бібліотеці імені Тараса Шевченка відбулась презентація книг Марії Вайно «Редакторка» та «Нотатки її життя, або Кохання в запропонованих обставинах».

Марія Вайно – відома прикарпатська письменниця, новелістка, кінодраматург, членкиня Національної спілки письменників України та Національної спілки кінематографістів України, лауреатка багатьох літературних премій. Модерувала творчу зустріч Оксана Степанівна Тебешевська – філолог, просвітянка, заслужена вчителька України, громадсько-політична діячка, членкиня Національної спілки письменників України і Національної спілки краєзнавців України. Вона привітала авторку і зазначила, що презентація нової книжки «Редакторка» викликала неабиякий резонанс. Саме з цим романом письменниця стала лауреаткою Всеукраїнського конкурсу ім. Григорія Тютюнника у 2021 році. Це роман в новелах, де кожна історія самодостатня, але зрештою повертає читача до цілісної оповіді. Авторка розповідає про те, як змінюється світогляд редакторки телебачення у зрізі новітньої історії України – від 2014 року.

У своєму виступі авторка відзначила, що «Редакторка» — це історія про журналістку одного із столичних телеканалів. Про її жіночу долю, сім’ю, друзів, її колег та студентів. Наскрізною темою роману є любов. Відповідно до запропонованої авторкою диференціації, любов головної героїні та інших персонажів твору, зокрема тих, яких Марія Вайно зображає за допомогою художнього прийому «новели в новелі», має різні прояви й відтінки – від «святої, незгасаючої до матері; всеперемагаючої, на межі життя і смерті, материнської до сина» до «зустрічі-любові у пенсійному віці, яка позбавляє нестерпної самотності на старості…».

Для Марії Вайно письменництво – це покликання. Покликання через папір доносити людські долі. І дуже важливо, що в нашому краї є такі письменники. Бо літературний фронт теж важливий. Адже з людьми працюють змалечку – письменники, вчителі, священники. А вже потім доводиться тримати зброю в руках. І від виховання, цінностей людини залежить дуже багато.

Творчість Марії Вайно – це потужна духовна зброя, яка єднає українську націю, зцілює людську душу, возвеличує вічне почуття любові, бо «лише Любов дає нам сили відродитися до Життя». Під час презентації авторка зачитувала окремі з новел, що становлять повнокровний у своїй цілісності роман «Редакторка». Цей твір можна розбирати на афористичні за смисловим наповненням цитати, крилаті вислови. Характери персонажів роману вміло виписані психологічно, через них прочитуємо глибоку філософію часу, зокрема російсько-української війни, розв’язаної кремлем на східних рубежах нашої держави у 2014 році. Твір від початку до кінця притягує увагу читача і змістом, і формою, інтелектуальною манерою подачі авторських суджень задля розкриття його головної ідеї.

Вдалим доповненням до творчої зустрічі була відеопоезія «Київська ода», створена п. Марією як відеографом та відеопоезія — переклад із польської вірша поета Марека ПЕТРИКОВСЬКІ «БЛАГАННЯ ЗА УКРАЇНУ». Зацікавлення присутніх викликала розгорнута книжкова виставка творчого доробку Марії Вайно з фондів бібліотеки.

На завершення презентації гості мали можливість поспілкуватися з авторкою та придбати книжку з автографом, кошти з продажу якої підуть на потреби ЗСУ. Авторка подарувала декілька примірників «Редакторки» для фондів нашої бібліотеки. Тож запрошуємо всіх зацікавлених до прочитання».

Фото — Калуська центральна бібліотека імені Тараса Шевченка

facebook.com/mariya.vaino

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я