У Києві презентували трейлер фільму «Будинок «Слово». Нескінчений роман»

0

У Києві відбулася презентація трейлеру художнього фільму «Будинок «Слово». Нескінчений роман».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Будинок «Слово». Нескінчений роман» – це драматична історія українських письменників доби Розстріляного відродження, яких зібрали під дахом одного будинку, аби змусити їх працювати на благо системи.

«У Харкові сто років тому під одним дахом було зібрано багато українських геніїв, письменників, поетів, режисерів, акторів. Коли запрацювала сталінська репресивна машина, стало зрозуміло, що Україну чекає той кривавий шлях, який продовжується зараз. Знищивши інтелігенцію в Харкові, радянська влада взялася за українське село. Прояви цих подій були саме в Будинку «Слово», саме в ментальному просторі українських митців, які надзвичайно гостро відчували те, що відбувалося з Україною», – сказав режисер та співавтор сценарію Тарас Томенко.

Відео: МУР

Голова БФ «Берегиня» Надія Вовк зауважила, що «Будинок «Слово» розповідає про знищення української інтелігенції. «Це фільм про Розстріляне відродження, яке у міжвоєнний період могло зробити нашу модерну культуру модною в усьому світі, а Україну — могутньою. Але на той момент Україна внаслідок поразки у війні за незалежність опинилась у лещатах совєтської імперії, а відтак відбувалось знищення української інтелігенції, Голодомор, геноцид українського народу. Все це є у фільмі», – сказала вона.

Автор трейлеру і засновник проєкту «МУР» Олександр Хоменко підкреслив: у фільмі важливо було показати, що письменники — це звичайні люди. «У фільмі багато літературних вечорів, розмов, бійок, випивки. Це саме правдиве життя, яке змушує молодь цікавитися літературою, бо молоді люди бачать харизматичних, зухвалих письменників, а не тільки величних геніїв», – розповів він.

Виконавець ролі Володимира Акімова актор Дмитро Олійник зауважив, що зараз у суспільстві є прагнення відновити пам’ять про митців, про яких довгий час замовчувалося.

Презентація трейлеру художнього фільму «Будинок «Слово». Нескінчений роман» / Фото: Тарасов Володимир, Укрінформ

Загальний бюджет фільму 60 мільйонів гривень, половину надало Державне агентство з питань кіно.

Стрічка вийде у національний кінопрокат з 9 травня.

Світова прем’єра фільму «Будинок «Слово». Нескінчений роман» відбулась на Варшавському кінофестивалі 2021 року в межах міжнародної конкурсної програми.

Як повідомляв Укрінформ, у Лондоні 2022 року відбулася британська прем’єра фільму режисера Тараса Томенка «Будинок «Слово». Нескінчений роман».

ukrinform.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я