У Львові відбудеться лекція Тараса Пастуха «Оповіді листів Олега Лишеги»

0

19 грудня о 16:00 у Львові в межах циклу зустрічей «ВіКо: ВІдкриті КОлекції» — розмов з дослідниками, музейниками, архівістами й колекціонерами про невідомі джерела, знахідки, відкриття та людські історії, пов’язані з ними — відбудеться лекція дослідника Тараса Пастуха «Оповіді листів Олега Лишеги». Організатор події — Львівський національний літературно-меморіальний музей Івана Франка (Дім Франка). ( Львів, вул. Івана Франка, 150/152).

Як зазначають у Домі Франка, лекція професора кафедри української літератури ЛНУ ім. І. Франка, завідувача відділу української літератури Інституту українознавства ім. І. Крипʼякевича Тараса Пастуха розповідатиме про епістолярій людини-легенди, автора відомих віршів «Поки не пізно – бийся головою об лід» та «Коли вам так забігло погрітись» Олега Лишеги.

Олег Лишега є однією з найбільших загадок в українській літературі другої половини ХХ – початку ХХІ ст. Він творив дивовижну поезію і поетично мешкав на цій землі. Його поетика дивна, химерна і захоплива. Вона передбачає забирання всього зайвого і оприявлення серцевинного, сутнісного, важливого. Тому Лишега прагнув, аби його тексти були позбавлені індивідуалістичних прикмет, аби вони були написані просто «людиною з Тисмениці». Це ж стосується не лише поезії, але й драматургії та прози письменника. Листи Олега Лишеги дають змогу трохи наблизитися до таємниці його творення, відчути її, але не розгадати. Епістолярій відображає геній поета і водночас показує «людське, надто людське» — час, у якому Олег Лишега творив, удари долі, які він витримував, схильності душі, які впливали на його життєвий шлях. Вхід на лекцію вільний.

chytomo.com

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я