У Національному музеї літератури України до Дня Української Державності відбулась презентація збірки Лесі Горової «Україна – це світло»

0

Леся Горова – поетеса, співачка, композиторка, народна артистка України, членкиня Національної Спілки композиторів (2001), членкиня товариства зв’язків з українцями за межами України «Україна-світ», волонтерка. Має в репертуарі більше 400 власних пісень. Провела понад 350 концертів в зоні бойових дій.
Пані Леся ніколи не стоїть осторонь суспільних подій в Україні, вона є щирою патріоткою своєї держави. Продовжує діяльність свого батька, політв’язня, громадського діяча і журналіста Володимира Горового.


Збірка «Україна – це світло» складається з 37 поетичних творів Лесі Горової, які авторка поклала на музику. Збірка писалась 4 роки. Натхненням для її створення були зустрічі з нашими бійцями на фронті, поїздки за кордон на фестивалі. Деякі пісні народжувались в дорозі, з емоцій, які відчувала авторка. Як зазначила сама пані Леся, митці, як ясновидиці, також сканують майбутнє, їм тексти ніби надиктовує сам Бог, а через якийсь час все написане збувається. Тому авторка дуже уважно записує і перечитує кожен текст.

До всіх пісень вона підібрала фортепіанний супровід. Він складається з різних фактур. Так пісню можуть зіграти як один музикант, так і більше трьох. Пісні Лесі Горової можуть співатися як найменшими, так і дорослими. Чоловік співачки долучився до виходу збірки, зробивши QR-коди на кожну пісню, через які можна послухати їх на аудіоплатформах або побачити відео з піснею на платформі YouTube.

Презентацію збірки відкрив дитячий вокально хореографічний ансамбль «Зернятко», яким керує Раїса Заклевська – членкиня секретаріату товариства «Україна-світ», заслужена працівниця культури України директорка будинку творчості «Вітряні гори».
Під час заходу авторка представила 5 знакових пісень, які входять до збірки. Першою була пісня «Не бійся». Виступаючи для воїнів з цією піснею авторка сама налаштовується на настрій «ніколи не боятися». «Завтра» – пісня яка дає змогу пані Лесі кожного дня вірити в світле завтра. Наступною була пісня «Крила», яка була відтворена на відео з родинними фото авторки. Пісня була написана для дочки, адже саме батьки дають дітям крила, для впевненого життєвого польоту. Пісня «Солдатик» – знакова в житті авторки. Кожного разу всю свою енергію та емоції вона думками передає бійцям в найгарячіші точки. Завершувала нашу презентацію пісня «Україна – це світло». Найщиріші бажання світла для рідної України, авторка вкладає саме в цю пісню.

Дякуємо пані Лесі за її неймовірний талант та за збагачення української літературної та музичної спадщини чудовими творами.

Сподіваємось на майбутні зустрічі та співпрацю з Лесею Горовою.

Джерело: Національний музей літератури України

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я