Музей Сковороди на Харківщині планують законсервувати до зими — Синєгубов

0

Зруйнований російським ударом музей Григорія Сковороди у Богодухівському районі Харківщини планують законсервувати до зими 2023 року.

Про це повідомив очільник ОВА Олег Синєгубов під час брифінгу 28 липня.

«До зими будемо реалізовувати проєкт щодо консервації музею. Якщо у нас будуть кошти від закордонних партнерів, будемо переглядати наші плани. Іншого виходу нині немає», — сказав він.

Також, як повідомив Синєгубов, в адміністрації розглядають можливість залучення від ЮНЕСКО та іноземних донорів.

Що відомо про музей Сковороди на Харківщині

Національний музей Григорія Сковороди знищений прямим влучанням російської ракети у ніч проти 7 травня. Внаслідок обстрілу поранення отримав 35-річний син директора музею, який залишився охороняти приміщення. Чоловіка витягли з-під завалів, медики діагностували у нього травму ноги та відправили до лікарні. Площа пожежі склала близько 280 кв. м. О 08:05 7 травня загоряння загасили. Приміщення знищене, однак найцінніші експонати не постраждали.

На відновлення музею жертвували кошти Святослав Вакарчук та гурт Kalush Orchestra.

Будівлю музею не законсервували через відсутність фінансування та технічні причини. У травні директор облдемпартаменту культури та туризму Едуард Павленко розповів Суспільне Харків, що невідомо, коли саме знайдуть кошти на відновлення будівлі. Наприкінці 2022 року на консервацію виділили 2 млн гривень.

Ганна Цьомик, Дмитро Гребінник

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я