У Рівному презентували третє історичне видання Анни Лимич про історію Квасилова

0

Неймовірна презентація і надзвичайно приємний літературний вечір, наповнений фантастичними і щирими емоціями, відбувся 17 серпня в приміщенні Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки.

Історичне видання «Від чеського Кvasilova до Рівненської громади» презентувала всім присутнім його авторка, відома письменниця та краєзнавиця Анна Лимич. Праця над книгою офіційно розпочалась у грудні минулого року. Грошовий сертифікат на видавництво перших ста примірників вручив пані Анні очільник команди «Рівне Разом» Віктор Шакирзян із побажаннями плідної праці.

На презентацію завітали відомі письменники, історики, краєзнавці, представники чеської громади, рідні яких проживали у Квасилові. Перші декілька примірників книги — у якості подарунка від громадської організації «Рівне Разом» — Віктор Шакирзян вручив директорці бібліотеки Валентині Ярощук.

«Хочу сердечно подякувати Анні Андріївні і всім, хто долучився до сьогоднішнього свята. Книга про історію Квасилова, про історію чеських поселенців на Волині, які сприяли культурному і економічному розвитку селища, вийшла справді цікавим і захопливим авторським дослідженням.

З пані Анною товаришуємо ще з грудня 2021 року. Тоді це був іще тільки творчий задум, і я радий, що завдяки її таланту і підтримці «Рівне Разом» та консульства Чеської Республіки ми втілили його у життя. Сьогодні з приємністю передаю декілька примірників для відвідувачів нашої бібліотеки. Вітаю пані Анну з народженням нової книги! З нетерпінням чекаємо наступних літературних перемог!», — зазначив Віктор Шакирзян під час презентації видання.

У новій книзі письменниця зібрала інформацію про історію чеських переселенців, які внесли вагомий внесок у розвиток Квасилова. Також у ній є окремий розділ про нові сторінки селища з моменту приєднання до Рівного. Окреме місце займають історичні фото, світлини чеських родин тих часів.

«В порівнянні з попередніми двома томами, це видання далось важче, адже доводилось зустрічатись, дистанційно спілкуватись із представниками чеських родин, фактично документувати їхні свідчення та спогади, а не лише працювати з історичними документами», — розповіла Анна Лимич.

Квасилів за своєю неповторністю тодішні дослідники називали «Волинською Прагою». Як зізнається староста селища Віта Кисільова, саме у пані Анни вона вчилася пізнавати історичні довідки про Квасилів. Як результат – просто закохалася у селище.

Високу оцінку історичній праці Анни Андріївни вже дали представники чеської громади, які також долучились до виходу видання у світ.

«Чехи навчили нас із глибокою шаною та повагою ставитись до могил своїх предків, своєї історії та традицій. Завжди дивувала їхня глибока обізнаність з історією свого роду. Вважаю, що тираж у 100 примірників — лише маленький старт, адже книга викликала неабиякий інтерес і в Рівненській громаді, і в Чеській республіці! У ній вміщено імена українців і чехів, події давно минулих днів і сьогодення, радісні і трагічні історичні сторінки двох дружніх народів»,- вважає староста селища Віта Кисільова.

Теплі слова вдячності від читачів, дружня критика та побажання від колег по перу, а ще – музичний подарунок від вихованців Квасилівського НВК «Школа — ліцей» — усім присутнім на презентації.

Вихід книги про історичне минуле рідного краю у воєнний час – подія справді неординарна та досить рідкісна. Втім, надзвичайно важлива для прийдешніх поколінь, — саме така думка лунала під час презентації від краєзнавців та письменників. Адже культурний фронт – це ще один потужний щит, на якому сьогодні тримається суверенітет нашої Батьківщини.

rivne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я