У Румунії до конкурсу декламування української поезії долучилася рекордна кількість учасників

0

Союз українців Румунії – Марамороськa філія організував у селі Верхня Рівнa повітовий етап ХХІV конкурсу декламування української поезії, у якому цього разу взяла участь рекордна кількість учасників – понад 150.

Як передає Укрінформ, про це у фейсбуку повідомив Союз українців Румунії.

«Рідна мова, необхідна для розвитку ідентичності, почуття культурної приналежності та зміцнення міжособистісних зв’язків і зв’язків між поколіннями, зібрала у Верхній Рiвні, як і в Олімпіаді з української мови, значно збільшену кількість учасників порівняно з попередніми випусками. Рівень підготовки і талант, який виявили учні у знанні рідної української мови, вражають», – розповіли в СУР.

Офіційним гостем заходу був голова CУР Микола Мирослав Петрецький. Він говорив про участь і роль учителя у створенні заохочувального освітнього середовища, яке допомагає учню зміцнити знання рідної мови, а також не оминув активну роль батьків у підтримці вивчення дітьми української мови.

«Я наголошую на зусиллях викладачів, колег із CУР протягом багатьох років, щоб у результаті цих зусиль сьогодні ми вийшли на олімпіаду з української мови майже на 50% більше, ніж минулого року. Результати набагато кращі. Подібне я спостерігав і на конкурсі декламування української поезії», – підкреслив Петрецький.

Він запевнив, що CУР докладав і докладатиме зусиль для підтримки учнів, викладачів і загалом освіти рідною мовою, яка є необхідною для існування української громади: «Без молоді і без освіти рідною мовою ми не можемо забезпечити собі майбутнє так, як ми його перейняли від тих, хто був перед нами».

У результаті конкурсу 14 учнів отримали перше місце, 10 – друге місце, 9 учнів отримали третє місце, 9 учнів отримали відзнаки, 48 отримали приз за участь, а спеціальний приз отримала учениця Колопельник Сіміна з Реметської середньої школи.

Учні 4-12 класів також мали прочитати текст із першого погляду. Додатковим аспектом, який оцінювали організатори, був народний костюм, притаманний місцевості кожного з учнів, деталь, яка додавала краси та колориту заходу та демонструвала, що школярі пишаються українською культурою та традиціями.

«Активна участь у Конкурсі декламування української поезії в селі Верхня Рівнa, повіт Марамуреш, є яскравим доказом відданості учнів та громади загалом заохочувати та популяризувати українську культуру в Румунії, і організатори вже чекають наступний етап», – додали в СУР.

Нагадаємо, у кількох містах Румунії з нагоди 209 річниці від дня народження Тараса Шевченка діаспора провела низку культурних заходів.

Фото: Cоюз українців Румунії / Фейсбук

ukrinform.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я