У США книжку про ОУН та УПА додали у список «‎найкращих історичних матеріалів»

0

Американська асоціація бібліотек визнала англомовну книжку Володимира В’ятровича і Любомира Луцюка «Ворожі архіви: радянські протиповстанські операції та український націоналістичний рух» (Enemy Archives: Soviet Counterinsurgency Operations and the Ukrainian Nationalist Movement) одним з «найкращих історичних матеріалів, опублікованих у 2022 та 2023 роках». Про це повідомляється на сайті Американської асоціації бібліотек. 

Це збірка перекладених архівних документів про маловідомі сторінки українсько-російських відносин. Книжку видало університетське видавництво у Канаді McGill-Queen’s University Press.

Автори книжки:

  • український історик, ексголова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович;
  • дослідник історії Другої світової війни й українського визвольного руху, канадський історик, географ Любомир Луцюк.

Перекладачка: журналістка, редакторка та дослідниця Марта Дарія Олійник.

«Коли я працював у Сполучених Штатах Америки в Гарварді, то побачив як мало первинних джерел з історії Української повстанської армії, Організації українських націоналістів, доступні для західних вчених, як мало вони використовуються. Це — найважливіші документи структур підпілля, а з іншого боку — найголовніші документи радянської каральної системи про боротьбу з повстанським рухом», — зазначив український історик і співавтор книжки «Ворожі архіви» Володимир В’ятрович.

Співавтор книжки «Ворожі архіви» Володимир В’ятрович

Автори книжки зібрали 161 документ з архіву Служби безпеки України: документи УПА та ОУН, конфісковані радянськими спецслужбами, і документи НКВД-КҐБ, де йдеться про боротьбу з українськими повстанцями. Світлини взяті з архівів СБУ та Центру досліджень визвольного руху. Частина з них вже доступна онлайн на сайті Електронного архіву Українського визвольного руху.

Американська асоціація бібліотек рекомендує цю книжку для наукових бібліотек. 

«Оскільки більшість листів перекладено англійською мовою вперше, це видання є цінним джерелом для дослідників, що вивчають історію відносин між Радянським Союзом та Україною», — йдеться на сайті Асоціації.

З цього приводу висловилася Оксана Забужко на своїй фейсбук-сторінці: «Тепер це видання ввійде в обов’язковий для фахівців канон — адже досі ці документи були недоступні міжнародним дослідникам, і Кремлеві, по суті, було так само легко продавати Заходу небилиці про ОУН, УПА та “українських нацистів”, як і за Сталіна чи Хрущова. А тепер, із публікацією й визнанням “Enemy Archives”, Кремль зазнав серйозної інформаційної поразки», — вважає українська письменниця.

Співавтор книжки «Ворожі архіви» Любомир Луцюк

Придбати книжку можна на сайті видавництва McGill-Queen’s University Press і на Amazon

Як повідомлялося, відома праця історика Володимира В’ятровича «‎Друга польсько-українська війна. 1942 – 1947» вийшла друком англійською мовою у видавництві в Торонто. 

chytomo.com

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я