У вільний доступ виклали Острозьку Біблію

0

Оцифровану версію Острозької Біблії оприлюднили в інтернеті. З нею можна ознайомитися на сайті заповідника, повідомило «Читомо» з посиланням на заступника директора з наукової роботи державного історико-культурного заповідника Острога Андрія Брижука.

Оцифрування книги присвятили 440 річниці її створення. На електрону версію перетворено примірник, що експонують в Музеї книги та друкарства Острога.

«Оцифрування тривало близько трьох годин, бо це понад 1200 сторінок. Стільки ж тривав процес її оптимізації та «зшивання» у формат pdf. Направду це не така складна робота. Ми з колегами зрозуміли, що багато чого могли б зробити самі, але, маючи нагоду користуватись дорогою американською технікою, використали її», − сказав Брижук.

Цифрову версію Острозької Біблії згодом додадуть до експозиції Острозького музею книги і друкарства, − планшет, на якому можна буде її гортати, встановлять поряд із друкованою версією.

У вільний доступ виклали Острозьку Біблію

Електронний вигляд Острозької Біблії

Острозька Біблія, яка ніколи не покидала Острог

Острозька Біблія — перший повний переклад Біблії церковнослов’янською мовою. Переклад здійснено гуртком учених при Острозькій школі та видано в Острозі 1580-1581 року коштом князя Костянтин-Василя Острозького.

Наклад книги становив приблизно 1500 примірників, 350 з них збереглися до сьогоднішнього дня. Острозька Біблія неодноразово передруковувалася, її текст ліг в основу багатьох інших видань Біблії.

Музей книги та книгодрукування в Острозі відкрили у 1985 році. Зараз він функціонує як частина державного історико-культурного заповідника міста Острог. Колекція налічує майже півтори тисячі стародруків XVI-XVIII століть та близько 150 рукописів XVI-ХХІ століть.

У вільний доступ виклали Острозьку Біблію

«Суспільне. Рівне». Острозька Біблія в музеї

У вільний доступ виклали Острозьку Біблію

«Суспільне. Рівне»

Джерело: suspilne.media.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я