У волинській бібліотеці збирають російську літературу: гроші з утилізації перекажуть ЗСУ

0

У Волинській обласній бібліотеці для юнацтва розпочали збір російськомовної літератури. Її утилізують, а отримані гроші перекажуть на потреби українських військовослужбовців, – розповіла «Суспільному» директорка бібліотеки Алла Єфремова.

З її слів, насамперед збирають друковану російськомовну пропаганду радянського періоду.

«Ініціаторами такої ініціативи стали читачі, а першими, хто приніс книги на утилізацію, були журналісти», – говорить Алла Єфремова.

У волинській бібліотеці збирають російську літературу: гроші з утилізації перекажуть ЗСУ

У волинській бібліотеці збирають російську літературу для утилізації. Фото: «Суспільне. Луцьк»

1976 року з Луганська до Луцька переїхала Людмила Романюк. Жінка віддала з домашньої бібліотеки на утилізацію 160 кілограмів російської літератури. Каже: позбутися російських видань планувала ще торік.

Зі слів Алли Єфремової, в бібліотеці орієнтовно 35 % фондів російською мовою. Книги технічного складу, які поки не перекладені українською, будуть і надалі зберігатися у бібліотечних запасниках.

Перші результати оприлюднять, коли назбирають тонну макулатури, – розповіла Алла Єфремова.

Що відомо

  • 5 травня у Міністерстві культури та інформаційної політики оголосили, що з українських бібліотек вилучать російську пропагандистську літературу. Планується, що замість російських книжок бібліотечні полиці наповнить якісна українськомовна література та книги українських видавництв.
  • Наприкінці травня на Волині розпочався черговий етап вилучення книг російськомовних авторів із фондів бібліотек. Як розповіла «Суспільному» директорка обласної наукової бібліотеки ім. Олени Пчілки Людмила Стасюк, значна частка російських книг уже вилучена з відкритого доступу і зберігається у сховищі.

Богдана Шевчук

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я