У ЗНУ презентували збірку вибраних творів Марини Брацило «Зоряна криця»

0

Одинадцятого грудня в Запорізькому національному університеті відбулася презентація дев’ятої збірки лірики «Зоряна криця» відомої української поетеси та піснярки, випускниці філологічного факультету ЗНУ Марини Брацило. До книги увійшли поезії різних періодів творчості, найбільш відомі широкому читацькому загалу. Цей захід провели в рамках підбиття підсумків VI Всеукраїнського конкурсу молодої української поезії та авторської пісні імені Марини Брацило «Хортицькі дзвони».

Про це учасникам заходу нагадала його модераторка – завідувач кафедри українознавства Ольга Стадніченко. Ольга Олександрівна зазначила, що в 2013 році, коли Марини Брацило, на превеликий жаль, не стало, її рідні, друзі, поціновувачі таланту письменниці вирішили, що кращим вшануванням її пам’яті стане заснування конкурсу, який би перетворився на стартовий майданчик для талановитих молодих (від 12 до 25 років) поетів й авторів бардівських пісень. За 6 років існування конкурсу в ньому взяли участь близько 300 молодих людей з усіх куточків України. Серед його учасників, дипломантів і переможців – чимало тих, хто й надалі продовжив розвивати свій талант, видав за цей час поетичні збірки, став переможцем інших творчих конкурсів чи навіть вступив до Національної спілки письменників України.

Цей конкурс всебічно підтримують члени його оргкомітету, зокрема його голова, ректор ЗНУ Микола Фролов. А з 2017 року співорганізатором конкурсу, у рамках виконання «Програми функціонування і розвитку української мови в м. Запоріжжі на 2016-2020 рр.», є Запорізька міська рада. До речі, варто уваги те, що для розробки цієї програми доклали чимало зусиль депутат міської ради, проректор з наукової роботи Геннадій Васильчук і завідувач кафедри українознавства Ольга Стадніченко.

Під час презентації збірки перед учасниками виступили видавець – начальник редакційно-видавничого відділу ЗНУ Микола Олійник й автор художнього оформлення
книги Лариса Клімова. Вони відзначили високу художню вартість книги, а також розповіли про особливості роботи над її оформленням і виданням.

Ця книга важлива не лише для поціновувачів творчості Марини Брацило, але й для її рідних, зокрема для мами поетеси Людмили Федорівни Брацило, яка доклала чимало зусиль для вибору творів. До збірки увійшли найвідоміші твори письменниці, які лунають зі сцени, вивчаються в школах тощо. Книга поділена на 4 розділи: «Зоряна криця», яка розпочинається програмним віршем, що й дав назву збірці, «Роде мій» – вірші, присвячені родині мисткині, «Брама любові» (інтимна лірика) й «Слово – вогонь» (громадянська лірика). Тож усі зможуть знайти тут поетичні рядки, які вразять їхню душу.

На заході пролунала пісня у виконанні заступника директора «Нового театру», актора Дмитра Московцева.

Також пролунали вірші Марини Брацило у виконанні переможців й дипломантів конкурсу, студентів філологічного факультету Олександра Смирнова, який цього року посів 3 місце в номінації «Поезія» й Іллі Ісаєва, Іллі Менсітова та Іллі Лук’яненка.

Наприкінці заходу представниця департаменту освіти і науки Запорізької міської ради Оксана Сизоненко наголосила на важливості виходу цього збірника поезії Марини Брацило, здійсненого в рамках виконання «Програми функціонування і розвитку української мови в м. Запоріжжі на 2016-2020 рр.». Вона надала представникам усіх районів міста «Зоряну крицю» для передачі до шкільних бібліотек. Крім того, ці книги передадуть і до бібліотек шкіл області. Поезії Марини Брацило вчителі зможуть використовувати на уроках української літератури під час вивчення творчості письменників рідного краю, а також під час позаурочних занять.

Наприкінці зустрічі модератор Ольга Стадніченко подякувала всім присутнім за участь у важливій для культурного життя Запоріжжя події. Також вона анонсувала, що незабаром відбудеться презентація нової книги «Література Запорізького краю: Хрестоматія творів кінця ХХ-початку ХХІ ст.», до якої увійшли літературознавчі нариси про 38 запорізьких письменників та їхні твори і підготовлена вона була авторським колективом літературознавців ЗНУ спільно з обласною організацією Національної спілки письменників України.

Фотогалерея: https://www.facebook.com/pg/pressluzhbaZNU/photos/?tab=album&album_id=134217188019628
Ольга Стадніченко , заступник голови Запорізької обласної організації НСПУ
Таміла Тарасенко, журналіст прес-центру Запорізького національного університету

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я