Україна перебуває у авангарді світової революції — Джесіка Зихович про нову книгу щодо жіночих досвідів

0

У травні американському академічному видавництві Vernon Press вийшла книжка «Свобода, що відбувається: війна, жінки та культура на перетині України, Польщі та білорусі».

Упорядницею видання стала професорка славістики, дослідниця українського мистецтва та голова Офісі Програми Фулбрайт в Україні Джесіка Зихович. А серед авторок текстів — Наталія Чермалих, Оксана Брюховецька, Ірина Шувалова, Марія Маєрчик, Світлана Бєдарева та ін. У своїх текстах вони говорять про жінок у контексті протестів та війни.

Одним із наскрізних питань, які розглядаються у книзі, є питання свободи. Авторки розглядають її у контексті жіночої історії та культури, а також боротьби за демократію. Йдеться не лише про свободу ідеологічну, але й передусім фізичну, що особливо загострюється під час війни.

У коментарі Суспільне Культура Джесіка Зихович зазначає: «Ця антологія є потужним об’єднаним фронтом жінок, які дали світові чітку мову для документування жорстокості. Ця мова є універсальною, адже стосується прав людини, гідності та революції проти геноциду, тортур, зґвалтувань, колоніального стирання».

Дослідниця та науковиця нагадує про те, що останніми роками суспільство спостерігає за різними видами жорстокого поводження із жінками, зокрема згвалтування, арешти, тортури, убивства. Зихович наполягає на необхідності фіксувати дуже різні досвіди, адже саме документування є важливим чинником у боротьбі із диктатурою.

«Я подорожувала та досліджувала Україну протягом останніх 20 років. Це сталось не тому, що я народилася в україномовній родині серед української культури за кордоном. Коли мені було 20 років, я бачила людей свого ж покоління. Вони протестували на вулицях під час Помаранчевої революції. Для США це так само були важливі роки, адже перед тим країна пережила важливе потрясіння — терористичну атаку 11 вересня. Це також наклалось на досвід особистих протестів, коли я у якості студентки протестувала проти війни в Іраку. З того часу я намагатися зрозуміти, що означає революція в 21 столітті, і зрозуміла, що Україна перебуває у авангарді цього визначення. Я думаю, що для багатьох по всьому світу, хто спостерігає за російською жорстокою війною в Україні, є розуміння війни як триваючої революції, що розпочалася в Україні десятиліття тому. І це є час, коли усій планеті потрібно встати і приєднатися до революції, щоб зупинити путіна! Якщо ми не будемо чинити опір, тоді авторитаризм не лише у росії, але й влада інших автократів у багатьох країнах по всьому світу, колонізуватиме розуми й тіла майбутніх поколінь», — коментує Зихович.

«Ця книга стала відповіддю на російську війну в Україні, яка вирує вже десятиліття, але й на роль жінок як революціонерок і на емансипативні рухи, що відбулися у Польщі та білорусі протягом останнього десятиліття. І хоча багато текстів мають «регіональний характер», ці дослідження несуть глобальні наслідки. Зокрема йдеться про критичний підхід кожної з авторок, який поєднує світові теоретичні надбання та власний досвід роботи. Ці речі формують нову неоціненну спільну методологічною базу у питаннях гендерної та феміністичної теорії», — говорить Зихович.

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я