Українська мова є цементуючим фактором для об’єднання українських громад за межами України – Кремінь

0

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь заявив, що українська мова є цементуючим фактором для об’єднання українських громад за межами України.

Як передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу Уповноваженого, про це він сказав під час зустрічі з керівниками провідних вишів країни.

Як ідеться в повідомленні, Кремінь провів зустрічі з директором Дипломатичної академії України імені Геннадія Удовенка при МЗС України Геннадієм Надоленком та з ректором Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимиром Бугровим.

Кремінь і Надоленко обговорили важливість публічної дипломатії в різних сферах суспільного життя.

«Кожен громадянин України на міжнародних спортивних змаганнях, книжкових виставках, музичних конкурсах — це не лише приклад високої професійності, а й гордості та поваги до своєї мови та держави. Питання застосування державної мови на публічних заходах, які проходять як в Україні, так і за її межами, — це один із надважливих чинників, який впливає на створення та зміцнення позитивного іміджу України», — зазначив мовний омбудсмен.

Крім того, він наголосив на важливості об’єднання світових українців.

«Зараз не менше 20 мільйонів громадян українського походження мешкають за кордоном. І сьогодні нам треба говорити про важливість збереження української мови за кордоном, і в Америці, і в Європі, і в Австралії», — зазначив Кремінь.

Уповноважений також обговорив із ректором КНУ ім. Тараса Шевченка питання створення онлайн-курсів із вивчення української мови для наукових та науково-педагогічних працівників недільних шкіл за кордоном, а також для тих, хто перебуває в анексованому Криму та на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

«Питання реінтеграції закордонних українців, а також тої молоді, яка перебуває на окупованій території, має стати частиною Державної програми сприяння опануванню державної мови», — наголосив Кремінь.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я