Український проект «Творчий опір» представлять у Кракові

0

16 листопада у Воєводській бібліотеці Кракова відбудеться відкриття виставки плакатів від українських студентів «Творчий опір». Основні теми плакатів: героїзм Збройних Сил України, варварство і підступність російських військ, благання про підтримку громади країн світу та НАТО, захист пам’яток культури, людські трагедії.

Навчання студентів творчих вишів в умовах воєнного стану має свою специфіку. Перед викладачами сьогодні постало питання організації навчального процесу так, щоб студенти змогли відчути власну відповідальність і причетність до того, що відбувається в країні.

Заслужений художник України, викладач, Голова Секції плаката і графічного дизайну Спілки художників України, професор Андрій Будник із перших днів війни мобілізував своїх студентів. Протягом доби після вторгнення російських військ в Україну було проведено онлайн-засідання факультету графічного дизайну і реклами Київського національного університету культури і мистецтв (КНУКІМ) та Київського університету культури (КУК). За лічені години для студентів і викладачів було створено чат для спілкування під назвою «Креативний спротив КНУКІМ / КУК», де почалася цілодобова творча робота. Всі, хто мав технічну можливість, почали створювати патріотичні плакати. Ті, хто мав обмежений доступ до комп’ютерних засобів, планшетів і графічних редакторів – моніторили поточний контент у соцмережах, формулювали тематику, підбирали референси (design reference), складали слогани. Кожен звернувся у своїх творах до того, чого прагнуло серце і було бажання висловитися.

У своїх творах автори застосували як загальновизнані, традиційні символи і метафори, так і ті, що народилися під час самої війни. Адже війна – це не лише біль втрати, війна – це віра в перемогу і спонтанний пошук нових смислів і символів.

Таким чином суто прикладну комерційну функцію графічного дизайну (етикетки, пакування, верстка) було переформатовано. По-новому було оцінено роль і місце плаката в умовах воєнного стану. Адже плакат як специфічний, мобільний вид мистецтва чітко реагує на зміну ситуації. Художник знаходить власну історію у знайомому або загальновідомому і залучає глядача до співавторства. Саме цьому вчить Андрій Будник своїх студентів.

Спочатку твори потрапляли до стрічок у соцмережах. Національна спілка художників України продублювала студентські плакати на своїх профілях у Facebook та Instagram, надходили відгуки з-за кордону, навіть з окупованих територій. Одночасно твори робилися і в друкарському форматі, щоб мати можливість залучати плакати до тематичних виставок і демонстрацій на мітингах. А потім вирішено було створити не віртуальну, а справжню виставку, щоб зібрати в одному просторі якомога більше однодумців і представити результати своєї творчості.

Перша виставка під назвою «Творчий опір» відбулася навесні 2022 року у Києві. Сьогодні виставки плакатів українських студентів відомі не лише в Україні, вони мандрують світом для того, щоб показати незламність і волю до перемоги українського народу, показати проблеми, з якими стикається сьогодні Україна, щоб привернути увагу до них всього світу. Зокрема, було ініційовано проведення виставкового проекту «Творчий опір» у Кракові.

На цей час презентація проекту відбулася в мистецькій галереї «W Przyziemiu», а також у Бібліотеці філологічного факультету Ягеллонського університету, де її змогли побачити студенти і викладачі вишу.

Кураторами проекту стали Андрій Будник та мистецтвознавець, членкиня Спілки художників України, Олена Донець.

Проект «Творчий опір» продемонстрував те, що об’єднує поляків і українців – прагнення до свободи і незалежності, а також патріотичне ставлення і любов до своєї Батьківщини. Твори учасників проекту засвідчили не лише художню майстерність, а й готовність віддати свої сили на боротьбу з ворогом – усіма можливими способами розповідати світу про те, що відбувається зараз в Україні.

Наразі проект триває і доповнюється новими творами.

Виставка експонуватиметься до 9 січня 2023 року. Відкриття – 16 листопада о 14:00 за адресою: Краків, вул. Райська, 1.

Модератор відкриття – секретар НСПУ по роботі з молодими авторами Юлія Бережко-Камінська.

Андрій Будник, Олена Донець

litgazeta.com.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я