В Івано-Франківську відзначили лауреатів міської премії ім. Я. Дорошенка

0

Премія імені відомого українського поета, громадського діяча, колишнього політв’язня (був у рідному селі Тязеві на Тисмениччині організатором і керівником молодіжної ОУН) не має географічних меж, а є тим чинником, що єднає поетів, творчу інтелігенцію не лише Прикарпаття, а й усієї України, повідомляє galychyna.if.ua. 26 володарів високої нагороди, яку, відгукнувшись на ініціативу обласної організації НСПУ, заснувала Івано-Франківська міська рада, живуть у різних куточках нашої держави, а претендували на неї впродовж десяти років усього понад сто сонетярів. Цього року лауреатами премії стали в номінаціях: «За збірку сонетів» – поетеса Леся Шмигельська з Рожнятівщини за книжку «Поміж миттю і вічністю»; «За цикл сонетів» – черкаська авторка Наталія Горішна за вінок сонетів із книжки «Крик дощу» та львів’янка уродженка с. Нижньої Липиці на Рогатинщині Марія Людкевич за цикли «Вінок сонетів», «Сонети пізньої години», «Тривожні сонети» із книги «Порив і подив»; «За співаний сонет» – івано-франківська скрипалька Любов Литвинчук за музичну інтерпретацію циклу сонетів на слова Я. Дорошенка «Весла часу».

Міський голова Івано-Франківської ОТГ Руслан Марцінків, вручаючи лауреатські відзнаки нагородженим, наголосив на невіддільності імені Ярослава Дорошенка від минулого, сьогодення і завтрашнього дня міста між двома Бистрицями. Також подякував Ганні Дорошенко, членкині НСПУ і НСЖУ, заступникові голови міської «Просвіти», за те, що береже пам’ять про свого чоловіка – багатолітнього чільника обласної письменницької організації, тонкого лірика, вмілого майстра сонету. Вона вела це свято, яке традиційно відкрив народний артист України Михайло Кривень виконанням пісні «Мій Івано-Франківськ» на слова Ярослава Дорошенка, музику Богдана Шиптура.

Певна річ, нових лауреатів престижної премії запросили до слова, вони прочитали свої твори. На вечорі звучали сонети і самого Я. Дорошенка. Присутні поділилися спогадами про нього, міркуваннями про співзвучність нашому часові творчої спадщини поета, про значення премії його імені для розвою українського красного письменства і культури. Зірвали оплески виконавці музично-поетичної композиції «Весла часу», а передовсім своєю грою на скрипці – Любов Литвинчук і співом покладених нею на музику Дорошенкових сонетів – соліст обласної філармонії Микола Сисак.

Отож ювілейне, десяте числом, вручення премії імені Ярослава Дорошенка стало непересічною подією в житті Івано-Франківська. Сподіватимемося, що вона знайде гідне продовження в нових конкурсах на здобуття цієї високої нагороди – літературної, а із запровадженням торік номінації і для творців співаного сонету почасти й мистецької. Наступного року Я. Дорошенкові мало б сповнитися 90 літ. З нагоди цієї дати міська влада планує серед іншого видати книжку із сонетами, автори яких відзначені премією його імені, та з відомостями про всіх її лауреатів.

Михайло ПОСІЧАНСЬКИЙ

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я