В обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка презентували книжку «Євген Коновалець та його доба»

0

Це сучасне перевидання діаспорного збірника статей, спогадів, документів і фотоматеріалів про життя й діяльність полковника Армії УНР, голови Української військової організації та Організації українських націоналістів Євгена Коновальця (1891–1938), яке побачило світ у видавництві «Лілея-НВ».

Про це повідомляє galychyna.if.ua.

Перше видання вийшло друком іще 1974 року в Мюнхені, й воно стало підсумком 16-літньої роботи зі збору матеріалів, присвячених Є. Коновальцю. Нинішнє ж друге видання доповнено коментарями та фотографіями до тексту, що відображають останні наукові дослідження, доповнюють і уточнюють події та імена, про які мовиться у збірнику.

– Радий, що вдалося перевидати цю книгу, – зазначив модератор заходу й автор передмови до другого видання збірника «Євген Коновалець та його доба» голова обласної ради Олександр Сич. – Переконаний, що не тільки історикам і науковцям буде вона корисною, а й пересічним читачам, які цікавляться історією свого краю. Це практично хрестоматія з української політичної історії 20–30-тих років минулого століття. І йдеться в ній не лише про Коновальця, а й про атмосферу тієї доби в найменших деталях. Галичина, Наддніпрянщина, еміграція. Різні люди, різні середовища показують, що тоді відбувалося, у яких умовах працював Євген Коновалець.

Уважаю, що напередодні 30-річчя відновлення Української Незалежності, 130-ти років від дня народження Євгена Коновальця, коли Івано-Франківська обласна рада назвала 2021 р. Роком Коновальця, презентувати таке видання дуже актуально. Адже з точки зору сучасності, Коновалець – взірець політичного лідера, яких в Україні тепер немає, але які їй вкрай потрібні. Бракує того, хто задля розвитку країни зумів би об’єднати представників різних політичних середовищ. І Євген Коновалець – саме така людина. Він воював за Незалежність нашої держави. Нині на владному Олімпі України необхідний патріот, який щиро вболіватиме за державу й долю її народу…

Хто ознайомлений зі збірником його праць, це розуміє. Коновалець – галичанин, який воював за українську державу на Наддніпрянщині. За це отримав несприйняття галичан, але саме в Галичині побудував нову підпільну організацію, яка боролась за незалежність усієї України.

Усі знають Степана Бандеру, Романа Шухевича і друзі, і прихильники, і вороги, і недруги, але, на жаль, окрім вузького кола націоналістів та істориків уже всі забули, хто такий Євген Коновалець. Однак із творіння Коновальця, тієї організації та атмосфери, яку він зумів створити, й виникли такі історичні постаті, як Бандера, Шухевич, Стецько і десятки інших…«Коновалець був справжнім інтелектуалом, талановитим до всього. Не тільки вояком, а й добрим письменником, наставником. Таким учителем, котрий міг вивести молоду людину на твердий шлях, пояснивши ідею, з якою вона має йти. Це справді дуже корисна книжка, яка може навчити того, що має супроводжувати нашу молодь сьогодні, – поділився своїми враженнями доктор історичних наук професор Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Сергій Адамович. – Ця унікальна праця. потрібна як історикові, так і просвітянину, оскільки її добре підготовлено й видано, а також інформацію в ній подано в доступній формі».

Науковець додав, що такі книжки мають видавати великим накладом, оскільки, мовляв, завдяки їхній доступності їх читатимуть і ті, хто мало захоплюється серйозною літературою.

Святослав ОТАМАН

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я