В Україні за час війни зруйнували понад 130 бібліотек, майже 750 потребують ремонту — експерт

0

В Україні внаслідок російської агресії зруйновано 131 публічну бібліотеку, майже 750 потребують ремонту; за попередніми оцінками, під час повномасштабного вторгнення українські бібліотеки втратили понад 1,5 млн видань.

Про це повідомила головний бібліотекар Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого Валентина Здановська під час всеукраїнської наукової конференції «Війна Росії проти України (лютий 2014 — лютий 2024). Рецепція війни», яка відбулася в Укрінформі.

«Як показують результати нашого дослідження, за два роки повномасштабного вторгнення в Україні повністю зруйновано 131 публічну бібліотеку. Ще 746 бібліотек зазнали різного ступеня ушкоджень, потребують капітального ремонту. На це потрібно, за попередніми оцінками, не менше як 100 млн грн», — сказала Здановська.

За її словами, громади, які мали фінансові ресурси, відновили роботу своїх публічних бібліотек — таких наразі 156. Там, де немає такої можливості, організовують бібліотечне обслуговування в сільрадах, церквах, модульних будиночках тощо. Наприклад, у Харкові бібліотека працює в метро.

Здановська зазначила, що ще одним викликом стало знищення бібліотечних фондів — внаслідок обстрілів, пожеж, затоплення територій після підриву Каховської ГЕС. Крім того, окупанти цілеспрямовано знищували українські книги, часто вони спалювали книжки, щоб зігрітися.

«415 бібліотек втратили частину своїх фондів. Упродовж 2022 -2023 року жодного видання не збереглося в 134 публічних бібліотеках. Ми зіставили дані в електронній системі моніторингу — наразі втрати бібліотечного фонду сукупно становлять більше ніж 1,5 млн видань», — сказала фахівець.

За її словами, якщо в сільських книгозбірнях була переважно художня література, то в таких закладах, як Харківська обласна бібліотека ім. Короленка, Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека імені Софії та Олександра Русових зберігалися рідкісні цінні видання. Багато видань окупанти вивезли з Херсонської обласної бібліотеки.

Національна бібліотека України ім. Ярослава Мудрого з березня 2022 року спільно з обласними універсальними науковими бібліотеками проводить дослідження «Публічні бібліотеки України в умовах російської збройної агресії».

Фото: Валентин Бобир

ukrinform.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я