В Укрінформі відбулося офіційне представлення наукового збірника «Східні традиції державотворення»

0

Володимир Омельчук

2021 рік має стати Роком повернення до національних історичних джерел. Серед повернутих – ім’я провідного українського вченого світового рівня Агатангела Кримського, який став містком України у східну культуру. 15 січня 2021 р. виповнюється 150 років із Дня його народин. Вчений потрапив до списку ста видатних українців, ставши предметом національної гордості та поваги з боку інших народів.

Упродовж усього 2020 р. тривала наполеглива наукова робота над проектом, який мав підсумувати відповідні напрацювання вчених і аналітиків із різних сфер та науково-дослідних інституцій.

Наприкінці грудня 2020 р. було завершено роботу над фундаментальним науковим виданням, присвяченим відомому українському вченому Агатангелу Кримському. Донесення широкому загалу важливих державницьких світоглядних концептів, як м’якої сили, набуває пріоритетного значення загалом у системі національної безпеки України, як влучно наголосив у своєму вітальному слові Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

24 грудня 2020 р. в Укрінформі відбулося офіційне представлення наукового збірника «Східні традиції державотворення».

Пропоноване в серії «Світові традиції державного управління» наукове видання «Східні традиції державотворення» присвячене постаті Кримського, який закладав наріжні камені новітньої української академічної науки.

Ініціаторами проекту виступили Наукова серія «Світові традиції державного управління» та Національна спілка письменників України, а також Рада з екологічної безпеки. До видання долучилися фахівці провідних національних наукових центрів, зокрема, Національного інституту стратегічних досліджень, низка фахівців Інституту сходознавства імені А. Ю. Кримського НАН України, Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Потужний внесок зробили державні архівні установи. Безсумнівну наукову мають документи А. Ю. Кримського, надані Центральним державним архівом-музеєм літератури і мистецтва України та Центральним державним архівом кінофонофотодокументів імені Г. С. Пшеничного, за що ми щиро вдячні їхньому керівництву і особисто директорам О. Чижовій та В. Берковському. Слід згадати і потужний доробок Науково-дослідного центру орієнталістики імені Омеляна Пріцака Національного університету «Києво-Могилянська академія».

24 грудня це видання було представлено в Укрінформі. Як заявив, відкриваючи презентацію керівник авторського колективу збірника і керівник проектів наукової серії Світові традиції державного управління Володимир Омельчук, це видання має стати потужним імпульсом до вивчення безпекового та державноуправлінського дискурсу наукової спадщини А. Кримського.

Ідею з підготовки Наукового збірника «Східні традиції державотворення» одразу підтримали голова СБУ (2015–2019 рр.), генерал армії України Василь Грицак та Почесний голова Наглядової ради проекту «Світові традиції державного управління» Сергій Орєхов, які надали усю необхідну організаційну підтримку для підготовки книги.

У своєму вітальному слові юрист-міжнародник Орєхов зазначив багатовимірність спадщини А. Кримського та її актуальність для української науки та дипломатії.

Робочу групу з підготовки наукового збірника допомагали формувати український сходознавець Володимир Підвойний та знаний правознавець, доктор історичних наук Іван Мищак, які здійснювали постійний науково-організаційний супровід дослідження. Серед авторів видання завідувачі кафедр Київського національного університету імені Тараса Шевченка: державного управління Дмитро Неліпа, соціальних комунікацій Юрій Бондар та тюркології Ірина Покровська. Група модераторів окремо подякувала за підтримку проекту відомому українському аналітику, раднику Голови СБУ, генерал-лейтенанту СБУ Олександру Бєлову. Серед авторів збірника – зокрема письменники Дмитро Павличко та Михайло Слабошпицький, генерал Анатолій Лопата, журналіст Юрій Брязгунов.

На презентацію видання до Києва з Анкари прибув Генеральний секретар Тюрксой Дюсен Касеінов. Він наголосив вагомість цієї дати для усіх країн Тюркського світу. Присутній особисто Надзвичайний і Повноважний Посол України у Туреччині Андрій Сибіга відзначив значущість тюркологічних студій Кримського. Знаково, що ідея вшанування українського вченого одразу дістала потужний резонанс і в середовищі дипломатів держав Сходу та Балкан.

Привітав у своєму включенні онлайн із Бейруту Надзвичайний і Повноважний Посол України у Ліванській республіці Ігор Осташ, який активно готує в Бейруті міжнародну конференцію, присвячену науковій спадщині А. Кримського.

Надзвичайний і Повноважний Посол Ісламської Республіки Іран в Україні Манучехр Мораді вказав на потребу його неупередженого вивчення і незаполітизованість цих студій.

Привітали видання Генеральний секретар ГУАМ Алтай Ефендієв, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Казахстан в Україні Дархан Аманович Калєтаєв, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Чорногорія Драгіца Понорац, Надзвичайний і Повноважний Посол Держави Палестина в Україні Гашем Хасан Даджані, Надзвичайний і Повноважний Посол Ліванської Республіки в Україні Алі Дахер. Також вітання з Токіо направив і Надзвичайний і Повноважний Посол України у Японії Сергій Корсунський.

Віцепрезидент НАН України Олег Рафальський означив потребу встановлення меморіальної дошки на місці загибелі А. Кримського, що поповнить світовий український некрополь.

Голова Національної спілки письменників України М. Сидоржевський у зміст свого виступу виніс національні джерела А. Кримського, як одного з наріжних творців тогочасної української ідентичності. Про епохальність постаті вченого у розрізі Східного та Західного векторів українського розвитку говорив і народний депутат України М. Джемілєв.

Підготовку наукового збірника підтримали ректори Кам’янець-Подільського національного університету Сергій Копилов та Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського Володимир Казарін. Зауважимо, що у цих ВНЗ працюють відомі вчені, які доклалися до розробки взаємин козацтва та Кримського ханату. Насамперед, ідеться про лауреата Державної премії України у галузі науки і техніки Валерія Степанкова, відомого дослідника національних спецслужб доби Української ранньомодерної держави.

Загалом тут вміщено урочистий та 12 змістових циклів. Подані матеріали висвітлюють життя і діяльність науковця, дискусії, які точаться навколо його постаті, науковий доробок, формування ним наукової школи. Окрему увагу звернемо на статті й матеріали, які розкривають процеси державного будівництва на Сході, зокрема, пострадянському, взаємини України та Сходу, насамперед, доби козацтва. Вміщено бібліографію українсько-азербайджанських літературних взаємин, цікаві матеріали документального характеру.

Привітав Наукову серію й очільник НАПН України В. Кремень.

Призначене видання як для науковців, так і для широкого загалу. Творчий колектив збірника та засновники наукової серії наперед вдячні всім небайдужим за підтримку популяризації творчої спадщини Агатангела Кримського та долучення до дослідження у галузі державотворення країн Сходу. Намагалися врахувати всі конструктивні зауваження на адресу авторів окремих матеріалів і збірника загалом, тому прагнули зібрати якомога ширше коло фахівців із різних сфер – істориків, правознавців, філологів. Висловимо вдячність тим, хто долучився до фундаментального видання, дослідникам із різних куточків України, які займаються як доробком А. Кримського, так і загалом сходознавчою тематикою. Це вчені з Луцька, Львова, Кам’янця-Подільського, ентузіасти-краєзнавці з малої Батьківщини Агатангела Кримського – Звенигородки. Приємно, що до участі відгукнулися як знані вчені, так і ті, хто лише робить перші кроки на теренах вивчення Сходу, проблем його державного управління та безпеки. Чекаємо на пропозиції щодо подальших наукових розробок, які дозволять нам залучати вивчений досвід у вітчизняні практики.

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі.

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я