Верховна Рада ухвалила закон про українську мову

0

Парламент ухвалив закон про українську мову, яка визначена у документі як один із символів держави на рівні із гербом, прапором і гімном, повідомляє ТСН.

Закон після підписання президентом України зобов’яже посадових осіб використовувати на роботі державну мову, а громадяни повинні нею володіти та використовувати у сферах публічного спілкування (освіта, наука, культура, телебачення, книгодрукування, електронні інформсистеми, обслуговування, спорт, пошта, юридичні послуги, охорона здоров’я, транспорт, виготовлення реклами, діяльності громадських організацій, партій). Крім того, володіння мовою стане умовою набуття громадянства України.

У разі порушення норм закону законодавці передбачили систему покарання. Наразі розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян становить 17 гривень.

Якщо зафіксовані порушення норм використання української мови державними службовцями, у судочинстві, ЗСУ, правоохоронцями – штраф у розмірі від 200 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400 — 6800 гривень).

Порушення у застосуванні державної мови у сфері освіти, науки, культури, книговидання, у користувацьких інтерфейсах комп’ютерних програм та веб-сайтів, у сфері інформації для загального ознайомлення, публічних заходів, технічної і проектної документації, реклами, охорони здоров’я, спорту, телекомунікацій та поштового зв’язку, транспорту — від 200 до 300 мінімумів (3400-5100 гривень). 

Порушення друкованими засобами масової інформації — від 400 до 500 мінімумів (6800-8500 гривень).

Утім, закон гарантуватиме громадянам вільно обирати мову у повсякденному житті.

Українську мову підтримуватимуть на державному рівні. Йдеться про розвиток мови жестів, застосування до вимог українського правопису, заміну іншомовних слів на український лад, запобігання вульгаризації та змішування її з іншими мовами, поширення знань про українську мову та її роль у культурі, популяризацію діалектів та говірок та їхнє збереження, поширення у світі та сприяння в задоволенні мовних потреб закордонних українців.

Більше читайте тут: https://tsn.ua/politika/veliki-shtrafi-i-uv-yaznennya-za-porushennya-yaku-vidpovidalnist-peredbachaye-zakon-pro-ukrayinsku-movu-1335735.html

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я