ВІДБУДЕТЬСЯ XVIІ ВСЕУКРАІНСЬКЕ ЛІТЕРАТУРНО-МИСТЕЦЬКЕ СВЯТО «ПРОСТО НА ПОКРОВУ»!

0

Це вже сімнадцяте… Не  пірнатиму в історію. Та й для чого. Адже свято прижилося, стало справді масовим і улюбленим для багатьох шанувальників рідного слова, і не тільки нашого Деревлянського краю. Тож має немало цікавих і визначних родзинок. Відновлено садибу-музей (відвідали майже 2000 осіб) у Сингаях, де народився автор уже давно народної пісні «А льон цвіте синьо-синьо» (вона сьогодні надзвичайно актуальна) славний земляк Василь Юхимович.

У 2008-му засновано Всеукраїнську літературно-мистецьку премію його імені. Вона є престижною, наймасовішою і занесена до різних каталогів та антологій. Підтримується Коростенськими райдержадміністрацією (Олег Рябой) та районною радою (Юлія Гаєвська).

Нею на сьогодні вже відзначено майже 70 письменників і літераторів. Серед них відомі особистості — Василь Довжик, Микола Сингаївський, Віктор Лупейко, Петро Осадчук, Василь Сташук, Тимур Литовченко, Анатолій Криловець, Василь Головецький, Михайло Пасічник, Микола Ярмолюк, Наталія Поклад, Марія Людкевич, Олег Гончаренко, Григорій Цимбалюк. Пошановані нею і коростенці: Галина Цепкова, Тетяна Микитчук, Оксана Геращенко, Богдан Годованець, Лілія Бех.

Створено логотип Свята (на знімку). Сімнадцять років поспіль виходить літературно-мистецький альманах Коростенщини  «Просто на Покрову», де друкуються автори з усієї України та зарубіжжя.

Започатковано Літературні змагання «Урок прози» та «Поетичний марафон», літературний вернісаж для учнівської молоді «Література свіжого повітря» (автор ідеї Валерій Нечипоренко). Впроваджено Літературну відзнаку його імені, яку вручає персонально міський голова Коростеня Володимир Москаленко.

Засновано «Коростень-BookFest». Встановлено меморіальні дошки Василю Юхимовичу, Миколі Сингаївському, Міхі Козимиренку, Василю Скуратівському (за сприяння Володимира Козиренка, Петра Лук’яненка, Валерія Фещенка). Спільно з народним депутатом України Воло-димиром Арешонковим упроваджено щорічну спеціальну відзнаку «Барвисте слово рідного Полісся», з почесним громадянином Коростеня, професором Анатолієм  Потопальським запроваджено традиційну благодійну акцію «Виростиш КАВБУЗ — одержиш приз!». Налагоджено творчу співдружність з Овруцькою міськрадою (Іван Коруд), арт-вітальнею «Зорепад» (Валентина Коновальчук),  Коростенською міською жіночою радою (Світлана Загоруйко), жіночим клубом «Стиль життя» (Валентина Вигівська).

Можна наводити ще немало переконливих і цікавих фактів, але найкраще, мабуть, навести слова Євгена Дударя: «Я просто вдячний, що ви не забуваєте тих людей, які справді були окрасою краю і України і які зробили чимало і для українського слова, і для української душі».

А Василь Довжик (на жаль, пішов із життя) свого часу сказав:  «Коростень знаходиться в центрі України, в центрі Європи, в центрі свого серця й душі, і цими щедрими багатствами охоче ділиться з нами».

Минулорічна учасниця Свята, студентка ЖДУ імені Івана Франка Зорянка Франчук зазначила: «Натхненна, щаслива і по-справжньому в рідному колі я здобула для себе ще одну велику родину і вдячна кожному за унікальність!»

На жаль… Торік ми не змогли звично зустрітися в цьому родинному колі, бо 24-го лютого росія віроломно вдерлася в Україну… Проте Свято цьогоріч відбудеться традиційно 21-го жовтня, в суботу, о 10-й годині в Коростенській центральній  бібліотеці.

Вийде, як завжди, незважаючи ні на що, 17-е число традиційного щорічного альманаху «Просто на Покрову». Будуть нагороджені лауреати Всеукраїнської літературно-мистецької премії імені Василя Юхимовича, Літературної відзнаки імені Валерія Нечипоренка.

Отож пишіть: viktorch_vas@ukr.net, телефонуйте: 067-410-90-61. Засвідчуйте таким чином свою активну участь у Святі. Слово – це зброя!

Ми обов’язково зустрінемося з вами, шанувальники українського Слова, в нашому місті! Перемога буде!

Віктор ВАСИЛЬЧУК

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я