Відбулось чергове засідання Секретаріату Національної спілки письменників України

0

Голова НСПУ Михайло Сидоржевський презентував Довідник Національної спілки письменників України – найповніше оновлене видання, яке вийшло у видавництві «Український письменник». У довіднику міститься інформація про  майже дві тисячі сучасних українських письменників – членів НСПУ.

На засіданні до складу Секретаріату НСПУ кооптовані Василь Куйбіда та В’ячеслав Гук.

Було заслухано звіт голови НСПУ М. Сидоржевського та головного бухгалтера НСПУ Віри Саламахи про фінансове становище НСПУ. Зважаючи на мізерне бюджетне фінансування Спілки (517 тис. грн. на рік), а також значне ускладнення, у зв’язку з війною, відносин з орендарями, і неможливість проведення в Будинку письменників платних заходів, фінансове становище НСПУ залишається надзвичайно складним. Як результат, це негативно впливає на діяльність Спілки.

Затверджено протокол засідання журі Літературної премії «Благовіст» за 2022-й рік – у номінації «Проза» лауреатом став Микола Павленко за книгу «Ave, Naturа!», а в номінації «Поезія» перемогла Інна Ковальчук із книжкою «Під знаком Діви» (в інших номінаціях премія не присуджувалася).

Відповідальний секретар НСПУ Микола Гриценко повідомив про фінальний етап роботи над створенням меморіальної дошки, яку планується встановити до Дня Незалежності України на фасаді Будинку письменників у Києві та яка  нагадуватиме кожному українцю про місце і час, де зароджувалися незворотні процеси відновлення української незалежності.

Про підготовку до проведення Шевченківського свята в Каневі доповів заступник голови Київської письменницької організації, секретар НСПУ Борис Пономаренко. Зокрема він зазначив, що, окрім письменницької делегації, до свята долучаться і представники Українського національного хору ім. Г. Верьовки, Товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка, а також інші громадські організації.

На засіданні порушили питання щодо сучасного стану найвагомішої української відзнаки в галузі культури – Шевченківської премії, доля якої, на жаль, залишається незрозумілою, а це питання вимагає негайного вирішення, бо воно має стратегічне значення для нашої країни.

Поет Микола Боровко доповів про підготовку до проведення Міжнародного фестивалю ронделя, співорганізаторами якого є Бориспільська міська рада і НСПУ, і який відбудеться в Борисполі 18-19 травня. На свято запрошуються митці, які працюють у цьому поетичному жанрі, а також усі небайдужі до сучасної української поезії.

Секретаріат затвердив протоколу загальних зборів Сумської обласної організації НСПУ, де головою організації було обрано Сергія П’ятаченка.

На засіданні розглянули заяви на прийом до НСПУ (відповідно до статті 6.15 д Статуту НСПУ). Новими членами НСПУ стали: Микола Гладкий, Микола Дудар, Микола Григорчук, Тетяна Левицька, Галина Сливка, Євгенія Юрченко, Антоніна Петрушкевич, Любов Єременко (Гонта), Марія Староста, Володимир Бабієнко, Наталія Ігнатьєва, Олег Максименко, Віктор Мотрук, Віра Мельникова, Валерій Власюк, Георгій Бота, Ярослав Коваль.

На засіданні Секретаріату були розглянуті й інші питання порядку денного.

Секретаріат НСПУ

 

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я